Flyktingkatastrofen

Hotar flyktingar – med actionfilm

Av: 

Anton Kasurinen

NYHETER

I en påkostad film varnar borgmästaren i den ungerska byn Ásotthalom flyktingar för att ta sig in i landet illegalt via byn.

– Ungern är ett dåligt val. Ásotthalom är det sämsta valet, säger borgmästaren László Toroczkai från ultranationalistiska Jobbik.

Ungerns försvarsminister har valt att kalla in frivilla reserver från landets armé för att hjälpa till med vad ministern kallar "massinvandringskrisen", uppger Reuters. Militärerna kommer främst att användas för att bemanna militäranläggningar som lämnats tomma efter att Ungern satt in militär vid gränsen. Men de kan också komma att användas till andra uppgifter, enligt försvarsminister Istvan Simicsko.

Fortsätter skicka flyktingar

Samtidigt meddelar Kroatien att man kommer att fortsätta skicka flyktingar till Ungern. I går valde Kroatien att stänga sju av åtta gränsövergångar mot Serbien och sa att man kommer uppmana flyktingar att ta sig till Ungern eller Slovenien. Under fredagen började tåg och bussar med flyktingar rulla mot den ungerska gränsen. Beslutet har lett till ett ordkrig mellan länderna.

I byn Ásotthalom i södra Ungern har de styrande politikerna valt att ta till ovanliga metoder för att avskräcka flyktingar från att ta sig in i landet illegalt. Byn ligger nära den serbiska gränsen där tusentals flyktingar försöker ta sig in i EU.

Machofilm ska avskräcka

I en propagandafilm varnar nu borgmästaren László Toroczkai från ultranationalistiska partiet Jobbik flyktingar från att ta sig in via Ásotthalom.

– Ungern är ett dåligt val. Ásotthalom är det sämsta valet, säger László Toroczkai.

Videon har engelsk undertext och visar bredaxlade poliser med helikoptrar, motorcyklar, bilar och ridande poliser, som patrullerar vid taggtrådsstängslet vid gränsen. I bakgrunden pumpar musiken som skulle kunna komma från en actionfilm.

– Om du är en illegal flykting och vill komma till Tyskland är Kroatien eller Slovenien den kortaste vägen att ta, säger László Toroczkai, när han står bredbent i solglasögon framför en grupp poliser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

LÄS VIDARE

Europa stänger gräns efter gräns

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Jobbik

Ungern

Kroatien

Slovenien

Serbien

Tyskland