Världens ”högsta soptipp” ska städas

Foto: Mount Everests högsta topp når 8848 meter över havet.
NYHETER

Trasiga tält, sovsäckar och syrgastuber. Världens mest ikoniska berg är också en notorisk skräphög. Nu ska en grupp indiska soldater städa bort 4 000 kilo sopor från Mount Everest.

Sedan några år tillbaka är det lag på att varje klättrare utöver sina egna sopor ska ta med sig åtta kilo skräp ner från Mount Everest. Men en indisk expedition som utgörs av 34 medlemmar av armén kommer att ta med sig mer än så.

Soldater ska städa

För att uppmärksamma att det gått femtio år sedan den första indiska expeditionen nådde toppen ska soldaterna ge sig upp på berget, och ta med sig fyra ton skräp ner. Soldaterna har fått höghöjdsträning och utrustats med särskilda sopsäckar.

– Sorgligt nog kallas Mount Everest världens högst belägna soptipp. Vårt mål är att följa vår premiärministers dröm om renlighet överallt, även på toppen av världen, säger teamledaren major Ranveer Singh Jamval till Mail Today.

”En symbol för Nepal”

Expeditionen är inte den första som vill rensa upp bland skräpet, som generationer av bergsbestigare lämnat efter sig. Svensken Robin Trygg är ambassadör för projektet Saving Mount Everest som bland annat syftar till att städa upp på berget.

– Mount Everest är en symbol för Nepal och det är viktigt att det får vara rent, snyggt och fint, har han tidigare sagt till TT.

TT