Överens om gemensam styrka

Foto: Bombade på natten Förödelsen är stor efter de saudiska bombräderna mot Jemen under natten till i går. I närheten av huvudstaden Sanaas flygplats pågår sökandet efter överlevande.
NYHETER

Den eskalerande krisen i Jemen har blivit en huvudvärk för hela regionen. Nu har Arabförbundet beslutat att bilda en gemensam styrka för att möta säkerhetshoten.

Läget i Jemen har stått högst på agendan under helgens arabiska toppmöte i Sharm el-Sheikh. Ledarna kommer att tillkännage bildandet av en gemensam regional styrka, enligt ett utkast till slutkommuniké som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Oro i regionen

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi är en av ledarna som förordat en gemensam styrka.

– Det finns ett aldrig tidigare skådat hot mot den arabiska identiteten, ett hot som kommer att splittra den arabiska nationen om det sprids, sade han enligt Reuters.

Toppmötet kommer också att uppmana Huthirebellerna att lämna över sina vapen och dra sig tillbaka från den jemenitiska huvudstaden Sanaa.

Samtidigt fortsätter de saudiskledda bombningarna, och minst 15 rebeller uppges ha dödats i Sanaa på söndagen. Där har också en landningsbana på den internationella flygplatsen fått skador under ett anfall.

Hotar med "martyrskap"

Rebellerna hotar att genomföra självmordsdåd i Saudiarabien om landet fortsätter med flygbombningarna. En ledande medlem säger till den iranska nyhetsbyrån Fars att man genom martyrskap "kommer att bana väg för den saudiska regimens undergång", skriver al-Jazira.

Ryssland varnar samtidigt för att den saudiska bomboffensiven kan äventyra förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram. Den ryske chefsförhandlaren säger att samtalsklimatet påverkas negativt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi manade på det arabiska toppmötet länderna att fortsätta med bombräderna tills de shiamuslimska rebellerna ger upp. Han brännmärker dem som Irans "marionetter".

TT