USA luftbombar stad i stor Irakisk offensiv

Den irakiska staden Tikrit ska tas tillbaka från terrorsekten Islamiska staten.

USA började i går bomba delar av staden, samtidigt som irakiska styrkor rycker fram på marken.

– De här bombningarna är till för att förstöra ISIL:s fästen med precision, säger Generalen James L Terry till CNN.

Sedan juni förra året har terrorsekten IS haft kontroll över den i Irak centralt belägna staden Tikrit.

I början av mars inledde Irak en offensiv för att ta tillbaka staden. Förutom regeringsstyrkor har Iranstödda shiitiska miliser, sunnitiska stamtrupper och soldater från den USA-ledda koalitionen deltagit i framryckningen. Men USA självt har inte hjälpt till.

Fram tills nu.

Efter att offensiven mot Tikrit tappar i intensitet, bland annat på grund av att IS minerat marken i och omkring staden, bad Irak på onsdagen USA om hjälp med flygbombningar mot staden.

”Ni ska frita”

Sent på onsdagskvällen kom rapporter om att USA inlett bombningar av mål i Tikrit. Uppgifterna bekräftas av en anonym säkerhetskälla som på villkor om att få vara anonym pratat med nyhetsbyrån AP.

Samtidigt deklarerade den irakiska premiärministern att offensiven mot staden gått in i sitt slutgiltiga skede.

– Ni kommer att frita ert land, ingen annan än ni, sa Haider al-Abadi i ett tal till det irakiska folket på onsdagskvällen.

Oro över Iran

Iran har försett irakiska trupper med artilleri och andra vapen inför Tikrit-slaget. Man har dessutom hjälpt Irak med att koordinera attacken.

USA:s bombningar gör att man nu blir delaktig i offensiven tillsammans med Iran, ett land utmålat som USA:s fiende. Det finns i USA en oro för att det ska uppstå komplikationer mellan länderna och ledningen i Washington har vägrat att ha ett direkt samarbete med Iran.

Det finns också en oro över att de shiitiska miliserna som Iran stöder kommer att öka sprickan mellan shiiter och sunniter i Irak, samt att de senare på grund av detta skulle drivas närmare IS, rapporterar AP.

De irakiska styrkorna hade på onsdagen omringat Tikrit men ännu inte lyckats ta sig in i den av IS kraftfullt försvarade staden.

Publisert: