Svenska Julia tillverkar dockor med kön och bröstvårtor

Trebarnsmamman Julia Taube tröttnade på dockor med orealistiska skönhetsideal – så hon började tillverka egna.

Julia Taube, 35, hade inte tagit ställning till huruvida hennes tre barn skulle få leka med Barbiedockor eller inte förrän de fick några dockor i present av släktingar.

– Då kände jag att vi vill ha ett alternativ till den typen av dockor, eftersom Barbiedockorna saknar kön och bröstvårtor samt speglar orealistiska skönhetsideal, säger hon till Aftonbladet.

Så hon bestämde sig för att skapa egna, genusmedvetna dockor.

– Det måste finnas dockor som passar alla, som inte har den typen av kroppsideal med smala midjor och stora muskler. Dockor som uppmanar till andra typer av lekar.

Skapade egna

Julia började skulptera hemma och gjuta – och märkte direkt att intresset för dockorna var stort.

– Då började jag titta på andra lösningar för att lösa produktionen.

Hon gick med i en uppfinnareförening och deltog på workshops och seminarier där hon fick hjälp att utveckla idén och skapa en affärsplan.

Julia skapade varumärket myIDolls med tillhörande hemsida och Facebooksida.

– Därefter postade jag lite i sociala medier för att kolla av intresset.

Reaktionerna kom direkt. Många var positiva medan andra reagerade med tråkigheter.

Mängder av kroppsformer och variationer

I dagsläget finns bara ett fåtal prototyper av dockorna som alla utgår från samma form, men tanken är att det ska finnas många fler variationer.

Just nu pågår arbetet för fullt, bland annat med att hitta fabrik samtidigt som några studenter på Chalmers hjälper henne med material och tillverkning.

Hon hoppas att dockorna kommer att finnas tillgängliga för försäljning redan i höst.

Hur har dina egna barn reagerat på dockorna?

– Jag har inte pratat så mycket om dockorna hemma men jag har märkt att när de leker med myIDolls så leker de annorlunda lekar. De leker inte på samma sätt som de sett på bild eller tv. Det är häftigt att se, säger hon och fortsätter:

– Häromdagen kom min son, som snart är nio år, och började fråga om de andra dockorna efter att de pratat om det i skolan. Han började bland annat ifrågasätta varför de inte har kön. Det är fint att se att han börjat reflektera kring det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN