”Bättre om hon ordnat bostad på annat sätt”

avNiklas Svahn, Pär Karlsson, Linnea Carlén

1 av 8

Anna Kinberg Batra (M) och Stefan Löfven (S) drabbade i kväll samman i den första partiledarduellen sedan Aftonbladets avslöjanden om Kommunal.

Löfven kommenterade då Margot Wallströms tilldelade lägenhet.

– Jag tycker att det hade varit bättre om hon ordnat bostad på annat sätt, säger han.

Senare stod det även klart att Stefan Löfven stödjer Wallström i lögnbråket med fackförbundet.

Foto: OLA AXMAN

Statsminister Stefan Löfven har i flera dagar tigit om skandalerna kring fackförbundet Kommunal och utrikesminister Margot Wallströms lägenhet.

Inför duellen mot Anna Kinberg Batra (M) kommenterade Löfven saken för första gången.

– Jag tycker att det hade varit bättre om hon ordnat bostad på annat sätt. Då hade vi inte behövt stå och diskutera det här, säger han innan han ska gå in i SVT:s studio.

På frågan om vad statsministern tycker om skandalerna kring Kommunal säger han:

– Jag blir som alla andra upprörd, jag blir besviken. Det är så oerhört viktig, de fackliga organisationerna gör ett bra jobb för medlemmarna. Det här skadar de fackliga organisationerna, säger han till SVT.

Borde fler avgå?

– Det är inte en statsministers uppgift att ha den typen av förtroendefrågor, säger Stefan Löfven.

”Inget att skämmas för”

Det var i fredags som nyheten briserade om att Kommunals ordförande Annelie Nordström fixat en hyreslägenhet i en fackägd fastighet i Stockholms innerstad åt Wallström. Utrikesministern anklagar Annelie Nordström för att ljugit när hon blivit informerad om att hon inte skulle gå före i någon bostadskö.

– Så här är det, jag har ingenting att skämmas för. Jag fick svar att de lämnade ut över 50 procent av lägenheterna och också bekräftat att jag inte gick före i någon kö, sa Margot Wallström.

Som Aftonbladet har kunnat avslöja har Kommunal dock inte släppt en enda lägenhet till bostadskön på 16 år.

”Måste ha missförstått”

Kommunals ordförande menar å sin sida att Wallström har missförstått henne.

– Jag vill lämna det här med lögner, jag vill inte prata om lögner. Margot Wallström måste ha missförstått de uppgifter som hon har fått av oss, sa Annelie Nordström på en välbevakad presskonferens i fredags.

I en intervju med TT säger Wallström återigen att hon sensommaren 2014 försäkrat sig hos Nordström och Kommunals dåvarande kassör Anders Bergström om att allt skulle gå rätt till enligt alla "lagar, regler och praxis".

– Vi minns ordagrant vad hon svarade och vi har vittnen på det.

Stefan Löfven backar Wallström

När Löfven i torsdags kritiserade de övriga skandalerna i Kommunal sade han att ”vi är alla, i den fackliga och politiska världen, i förtroendebranschen”.

Efter söndagskvällens partiledardebatt i ”Agenda” intervjuades han av Aftonbladets Pär Karlsson. På frågan hur graverande det är utrikesministern anklagar ledningen i det största LO-förbundet att ljuga svarade Stefan Löfven:

– Jag har fått samma redogörelse av Margot Wallström för hur det gick till som hon har lämnat till media och jag har ingen anledning att betvivla att det är korrekt.

Statsministern fick också frågan hur han ser på Wallströms framtid efter att Moderata ungdomsförbundet och ordföranden i Moderaternas Skånedistrikt nu kräver misstroendevotum mot henne i riksdagen.

– Jag har fullt förtroende för Margot Wallström, det är andra som får avgöra om de vill agera.

ARTIKELN HANDLAR OM