Demonstranter stormade stationen – och slet ner affischerna

Över tusen personer samlades för att demonstrera mot Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj.

Efter en lugn demonstration stormades Östermalms tunnelbanestation av ett hundratal demonstranter – några rev ned SD:s reklam.

– Jag står inte ut med rasisterna, säger 20-åriga Vasile Gheorhita, som pantar burkar och tigger på Stockholms gator.

En demonstration har hållits på Norrmalmstorg i Stockholm mot SD:s annonsering i Stockholms tunnelbana. Annonseringen riktar sig till turister och partiet ber om ursäkt för människor som tigger på Stockholms gator.

Demonstranter stormade tunnelbanan

Efter en väldigt lugn demonstration stormades Östermalms tunnelbanestation av ett hundratal demonstranter – några rev ned SD:s annonser. Enligt polisen var det upp emot två hundra personer i tunnelbanestationens biljetthall.

– Det är massor av poliser här men demonstranterna lyckades ändå med att riva ned alla reklamskyltar utom en. Det uppstod lite tumult, säger Aftonbladets reporter Calle Hedlund som befann sig mitt i folkhopen.

Demonstranterna gjorde flera försök att riva ned den sista skylten.

– Det är spänd stämning här. Det är 20-30 poliser som står där och ett hundratal demonstranter som vill riva ned den sista skylten, säger Calle Hedlund.

Demonstranter kastade även ägg på affischer – ägget rann ned på poliserna.

Efter ännu mer tumult tvingades polisen att utrymma tunnelbanestationen.

Polisen skriver på sin hemsida att man har avlägsnat ett antal personer och några av dessa är misstänkta för skadegörelse.

”Människor är lika värda”

Uppemot två tusen människor samlades på Norrmalmstorg vid 18-tiden. Folkmassan skanderade med jämna mellanrum: ”Inga rasister på våra gator”. 

– Det känns gött att vara här och känna att man är ett stort gäng som brinner för att alla ska vara välkomna i Sverige, säger 32-åriga Pär Säthil.

Här och var syntes plakat med olika budskap: ”För ett Sverige fyllt av kärlek där vi hjälper varandra.”

– Det är inte okej att SL tillåter kränkande reklam som skickar signaler att vissa människor är mindre värda, säger 24-åriga Julia.

Hon tycker det är viktigt att demonstrera mot SD:s reklamkampanj för att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter.

Det håller 33-åriga Carlos med om.

– Sverigedemokraterna sparkar mot de som redan ligger ned, säger han.

”Människor spottar och svär mot oss”

Men inte alla instämmer. 58-åriga Axel stod vid sidan om torget och tittade på.

– Alla har lika rätt att uttrycka sin åsikt. De får gärna demonstrera lika mycket som SD borde få sätta upp sin reklam. Men jag tycker demonstranterna är åsiktspoliser. Bara för att man är emot tiggeri så är man inte rasist, säger han.

Borde man förbjuda tiggeri?

– Det hjälper inte att tigga. Det är som att kissa i byxan om man fryser. Det är skönt för stunden, och man blir varm. Men det löser inte problemet, säger Axel.

Bara en bit bort mitt bland demonstranterna gick Vasile Gheorhita och samlade pantburkar. Han kommer från Rumänien och sover nu i parker runt om i Stockholm.

– Allt som görs mot rasism är bra. Det finns människor som spottar och svär mot oss hela tiden. Jag står inte ut, säger han.

Vasile vet inte hur han skulle överleva om det blev förbjudet att tigga.

– Jag vill ha ett jobb. Jag gör det här för att jag inte har något annat val. Men det är ingen som tvingar mig att tigga och panta burkar.

Sparkar mot de utsatta

Demonstrationen anordnades via eventet på Facebook ”Demonstration mot att #SLSpriderRasism & normaliseringen av rasism i Sverige”.

Arrangörerna menar att kollektivtrafiken används för att ”hetsa mot de som är i störst behov av stöd.”

Facebook-sidan går att läsa:

”Vi vill protestera mot att våra gemensamma utrymmen och vår kollektivtrafik används för att rikta en spark mot några av de mest utsatta i vårt samhälle,” skriver arrangörerna, och fortsätter:

”Den som ber om pengar på våra gemensamma gator ska inte belastas för den ojämna fördelningen av samhällets resurser.”

Publisert:

LÄS VIDARE