Krig på gatorna i London

avEsbjörn Sandin

NYHETER

London brann för andra natten i rad.

Upploppen exploderade efter att polisen skjutit en 29-årig fyrabarnsfar – delar av världsmetropolen förvandlades till en krigszon.

Över 26 poliser skadades i kravallerna – och  i natt kom uppgifter om dödsskjutningen som kan utlösa nytt våld.

Boende flydde för sina liv när norra London i lördags skakades av våldsamma kravaller.

Sent i går kväll flammade våldet upp på nytt i de fattiga kvarteren, denna gång i Enfield norr om Tottenham. Under natten kom rapporter om bränder också i stadsdelen Brixton, i södra London.

Ridande polis försökte stoppa kravallerna i Enfield. Men maskerade ungdomar gick till attack – en polisbil sattes i brand och flera butiker plundrades.

Sjuåringar slogs

Under hela natten var de mest utsatta områdena belägrade av massiva polis­insatser.

Tonåriga flickor slog sönder affärsfönster och så unga barn som sjuåringar sågs slåss med polisen, rapporterade The Sun.

Hundar sattes in för att skingra ungdomarna. Minst en person greps. Totalt har omkring 100 människor gripits för våldsamt upplopp, misshandel, inbrott, rån och plundring, enligt Sky News.

När det grydde över stadsdelen Tottenham var förödelsen på vissa håll i det närmaste total.

Bara skelettet återstod av en sekelskiftesbyggnad med klocktorn som överlevt bombningarna under andra världskriget. Utbrända, förvridna bil- och busskarosser låg utspridda på gator översållade av glassplitter och gatsten.

”Väldigt otäckt”

Hundratals boende och ungdomar demonstrerade mot dödskjutningen av 29-årige fyrabarnspappan Mark Duggan i samband med ett polisingripande tidigare i veckan

Men protesterna urartade snabbt till upplopp. Enligt ögonvittnen som The Guardian och BBC talat med bröt de ut när en 16-årig flicka kastade en sten mot polisen – som gjorde en framstöt.

– Det var en massa människor mitt i gatan. En polisbil brann, det var väldigt otäckt. Men vi gav dem ingen möjlighet att stoppa oss. Jag skakar fortfarande, sa en polisman efteråt.

Minst 26 polismän skadades i tumultet, en vårdades för huvudskador. Tio andra människor fördes skadade i ambulans till sjukhus.

I går kväll extrainkallades polis från hela London.

Allt eldades på av rykten på nätet – en bild på en brinnande polisbil omtwittrades över 100 gånger.

Fotografer anfölls

Två fotografer från Mail on Sunday rånades och misshandlades svårt av unga som deltog i upploppet.

– Det är helt laglöst därute, sa en av dem.

Omständigheterna kring Mark Duggans död var i går fortfarande oklara.

En polisman skadades, men hans bror Shaun Hall kallade i en tv-intervju uppgifterna om att Mark skulle ha avlossat skott mot polisen innan han sköts ned för ”struntprat”.

Brodern fördömde samtidigt upploppen.

– Det är en dominoeffekt och vi stödjer inte det som händer. Vi vet att folk är arga, men vi ber dem att hålla sig lugna.

I natt kom uppgifter som kan elda på ilskan. De första ballistiska testerna visar att den kula som hittades begravd i en av polismännens kommunikationsradio efter skottlossningen i torsdags kommer från ett polisvapen, rapporterade The Guardian.

”Måste få svar”

Tidigare uppgifter har gjort gällande att polisen besvarade eld från Duggans bil. Men handeldvapnet som hittades vid fordonet matchar inte kulan som träffade polismannens radio.

– Vi måste få svar för att komma till ro, sa Marks bror.