UD avråder från resor till Algeriet

NYHETER

Efter den senaste tidens oroligheter i samband med protester i Algeriet avråder nu UD från icke nödvändiga resor till Sahelområdet i Algeriet.

– Vi gör en kontinuerlig bedömning, och på grund av säkerhetsläget i landet avråder vi nu från icke nödvändiga resor till delar av landet, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

I början av januari 2011 inträffade ett antal sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i ett flertal algeriska städer, inklusive huvudstaden Alger. Kravallerna då varade i fem dagar.

Läget har sedan dess varit spänt. I lördags greps 400 personer vid en demonstration. Polisen i landet hävdar att det handlade om betydligt färre, och att de gripna senare släpptes.

I måndags var skedde nya sammandrabbningar i Akbou i norra Algeriet. Enligt BBC använde polisen då tårgas och batonger för att slå ner protesterna mot arbetslösheten i landet. Då skadades omkring 30 personer, de flesta av dem tillhörde demonstranterna.

Undantagstillstånd har rådit i landet sedan 1992. Demonstranterna protesterar för att de vill ha reformer, demokrati och fler arbeten i landet.

Informera ambassaden

Ambassaden rekommenderar att alla svenska medborgare som ska besöka Algeriet informerar dem.

Ambassaden uppmanar också till allmän försiktighet, samt att inte besöka okända områden. Under dagarna ska det för besökare gå att röra sig relativt fritt i Alger, men på kvällstid rekommenderas bil och taxi.

Ambassaden bedömer att besökare kan röra sig relativt fritt dagtid i centrala Alger. Kvällstid rekommenderas transport med bil och taxi.

UD:s avrådan till icke nödvändiga resor till landet gäller främst resor till de södra ökenområdena i Algeriet, inklusive turistregionerna Tamanrasset och Djanet.