Vulkan väcktes efter jordskalvet

När man trodde att det inte kunde bli värre…

Ja, då vaknade japanska vulkanen Shinmoedake till liv.

I dag fick den ett utbrott.

En vulkan i södra Japan fick ett utbrott i dag efter att ha varit vilande i nästan två veckor.

Den 1 421 meter höga vulkanen Shinmoedake i bergskedjan Kirishma skickade upp ett moln av sten och aska som sträckte sig fyra kilometer upp i luften, uppger nyhetsbyrån AFP.

Inget utbrott på 52 år

Det är inte klarlagt om vulkanutbrottet har något att göra med den kraftfulla jordbävningen med en magnitud på 9,0 som skakade landet i fredags, och som tros ha kostat minst 10 000 människor livet, skriver AFP.

– Det man kan säga i enkelhet är att en jordbävning inte orsakar ett vulkanutbrott, men att det kan påskynda det, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Vulkanen fick sitt första större utbrott på 52 år i januari och har sedan dess haft några mindre utbrott, det senaste den första mars.

”En trea”

Myndigheterna har utlyst en vulkanvarning, klassad som en trea på en femgradig skala.

– Det är ett mellanstort vulkanutbrott. Varningen innebär att hela berget är avspärrat. Man bör naturligtvis inte promenera där, säger Reynir Bödvarsson.

I april förra året fick utbrottet i vulkanen Eyjafjallajökull konsekvenser över hela världen, då den internationella flygtrafiken stod stilla i drygt en vecka på grund av askmolnet som den skickade upp. Åtta miljoner människor och 100 000 flighter påverkades.

I det här delen av Japan ligger vulkanen Shinmoedake
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN