”Attackerar redan under natten”

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Gaddafi kan svara med kidnappningar och massförstörelsevapen

NATO och USA kommer förmodligen attackera Gaddafis luftförsvar redan under natten. Det kan också komma missilattacker mot hans pansarvagnar och marktrupper.

Det säger Mikael Eriksson, säkerhetspolitisk expert vid Försvarets forskningsinstitut.

Planerna på ett flygförbud har diskuterats i flera veckor. Därför kan ett anfall mot Gaddafi komma i stort sett omedelbart.

– Det kommer gå väldigt fort. Förmodligen kommer det militära attacker direkt under natten. De har säkert funnits en plan redo som man väntat på att få klartecken för, säger Mikael Eriksson.

Slår ut luftförsvaret

USA:s utrikesminister Hilary Clinton har tidigare gjort klart att ett flygförbud börjar med att man militärt slår ut Gaddafis luftförsvar med bomber och missiler. Sedan kan NATO-flyg patrullera området, redo att skjuta ner alla libyska plan som vågar sig upp i luften.

Men Gaddafi har inte bara flygvapen. Hans pansarvagnar och marktrupper har avancerat långt in i östra Libyen den senaste veckan.

Vad händer om Gaddafis marktrupper ändå anfaller Benghazi?

– Som jag förstår resolutionen innebär det att man ska skydda civila med alla medel. Det innebär att man kan beskjuta pansarvagnar på marken. Man skapar helt enkelt luftherravälde, bromsar alla attacker på marken och stryper Gaddafis resurser, säger Mikael Eriksson.

Kan kidnappa västerlänningar

Frankrike, Storbritannien och USA väntas leda operationen, men ett antal arabiska länder kommer också delta.

Storbritannien uppges skicka Tornado-stridsflyg från sina baser i Marham och Lossiemouth, enligt AFP. Även Kanada rapporteras skicka stridsflyg.

Vad kan Gaddafi svara med?

– Man kan vänta sig att han försöker slå mot skepp i angränsade närhet kring kusten. Möjligen kan han väntas slå mot gränsen mot Tunisien om det finns FN-medarbetare eller hjälparbetare där. Man kan också tänka sig ytterligare kidnappningar, som med New York Times-reportrarna. Han kan ta västerlänningar som gisslan, och det är sådana saker som kommer bli knepigt.

– En farhåga som man säkert också har är om Gaddafi fortfarande sitter på massförstörelsevapen. Man måste vara alert på den biten. Rätt vad det är så är det kemiska eller biologiska grejer ute.

Publicerad: