Terrorattacken i Stockholm

Terrorexperten: En fullfjädrad jihadist

Av: 

TT

NYHETER

Rakhmat Akilov ger ett närmast likgiltigt uttryck när han i rätten berättar om sitt dåd.

– Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, säger terrorexperten Peder Hyllengren.

För första gången tar Rakhmat Akilov nu själv till orda i rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan i fjol.

– Han ger inte sken av att ångra det här på något sätt, utan han är minst lika hängiven som han gett uttryck för i förhören. Det här är något han står för och en handling som uppfyllde ett högre syfte, kommenterar Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, de inledande förhören.

Akilov uppvisar en stark övertygelse både kring sina motiv och själva dådet, anser han.

– Han är övertygad om att om han dött i det här attentatet skulle det ge honom en evig plats i paradiset. Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, helt enkelt, säger Hyllengren.

Dålig koll

Motiven Akilov anger är ideologiska, men det är också uppenbart att han saknar koll på detaljer.

– Han säger att Sverige satsat 35 miljarder på att bekämpa IS. Det beloppet är inte en siffra rätt. Sådana summor är det naturligtvis inte i närheten av, det är ju närmast hela svenska försvarsbudgeten, säger Hyllengren.

Han sätter också frågetecken kring att tidigare terrorattentat påverkat länders regeringar att dra tillbaka sina styrkor från IS självutropade kalifat, som Akilov påstår.

Akilov "gör egentligen allt han kan" för att framstå som terrorist, anser Hyllengren.

– Han är tydlig med att han är en del av den här miljön. Han har sina kontakter, han ville mörda svenskar i politiskt syfte och han ville utdela "ett kraftigt slag" mot de otrogna. Allt detta är en del i att han ser sig själv som en soldat för IS. Han bekräftar hela tiden bilden av att han är en terrorist.

Många sympatiserar

Förhören har precis inletts och många svar återstår.

– Åklagaren borrar ju i olika detaljer och tar det här långsamt och metodiskt så det är massa saker som återstår. Allt från hur han ser på att IS aldrig tagit på sig det här till hur hans radikaliseringsprocess sett ut och hur han resonerat i de olika stadierna av förberedelserna.

I Sverige finns enligt Säkerhetspolisen 2 000 personer som sympatiserar med det våldsbejakande islamistiska budskap Akilov ger uttryck för i rätten.

– Naturligtvis är inte alla av dem beredda att gå från ord till handling. Men det är en tillräckligt stor del för att man ska vara bekymrad över utvecklingen och risken för att det kan ske liknande attentat, säger Hyllengren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Direktrapport från rättegången mot Akilov

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Rakhmat Akilov

Försvarshögskolan

Terrorism