600 000 råkar ut för kapningsförsök varje dag på Facebook

Foto: Bilden kommer från Facebooks blogg och visar hur företaget hanterar spammejl. Men en av cirklarna visar även att 0,06 procent av 1 miljard inloggningar på Facebook varje dag rör sig om kapningsförsök.
NYHETER

Har någon tagit över ditt Facebook-konto?

Då är du inte ensam.

Varje dag så råkar 600 000 användare ut för kapningsförsök. 

I torsdags skrev Facebook på sin blogg om nya säkerhetssystem kring inloggningen på sajten.

I en grafik till blogginlägget står det att ”bara 0.06 procent av 1 miljard inloggningar varje dag äventyras.”

– 600 000 gånger per dag så stoppar vi en ”bad guy” från att få tillgång till ett konto, trots att han gissat, nätfiskat eller stulit inlogg och lösenord för ett konto säger Barry Schnitt, talesperson vid Facebook, till nyhetskanalen msnbc.com.

– Det är något som vi är väldigt stolta över.

Problem med kapade konton

Facebook har fått fram statistiken tack varje att de personer som försöker kapa konton ofta får svara på säkerhetsfrågor, där man till exempel måste identifiera vad vänner till användaren heter.

Men ett okänt antal intrång på Facebook är samtidigt okända för företaget.

Och kapade Facebook-konton är ett stort problem som kan ställa till med mycket skada och bli kostsamt.

Idoldeltagaren Linni Barresjö, 16, fick sin Facebook kapat. Och snart började kaparna skriva konstiga inlägg i Linnis namn.

Lurades på 20 000 kronor

Även Patrik Olsson, 20, råkade illa ut när en vän på Facebook hörde av sig och desperat bad om pengar. Men vännens Facebook hade blivit kapat och Patrik blev lurad på 20 000 kronor.

– Det känns jättetråkigt. Det var både ärvda och sparade pengar, säger Patrik.

Ett av de nya säkerhetssystem som Facebook tagit fram är att du kan få hjälp av dina Facebook-vänner om någon tagit över ditt konto.

Tanken med systemet ”Trusted Friends” är att du kan välja tre eller fem vänner som Facebook skickar en kod till, så du kan logga in på sajten om du inte har tillgång till din mejl eller glömt, fått lösenordet ändrat.