Nyheter

Juholt: Det är mitt fel

Av: 

Erik Nises

NYHETER

Socialdemokraterna befinner sig i ett rekorddåligt läge.

Partiledaren Håkan Juholt har sin analys klar:

– Det beror på skriverierna kring mig och mina tillkortakommanden, säger han.

Just nu befinner sig stora delar av den socialdemokratiska partiledningen i andrakammarsalen i Riksdagen för att hålla konferens om partiets EU-politik.

Men Håkan Juholt började dagen med att läsa de rekordlåga siffrorna för honom och hans parti.

Aftonbladet och United Minds dagfärska opinionsundersökning visar att stödet för S nu ligger på 24,9 procent – ett ras på drygt sju procentenheter över de sista två månaderna.

”Det kommer ta tid att återvinna förtroendet”

Och Juholt är öppen med att han ser sig själv som den främsta orsaken till raset:

– Det beror på skriverierna kring mig och mina tillkortakommanden där jag hade gjort fel, bland annat på på två av 750 reseräkningar och det finns ett antal fel som begåtts men framförallt var det en cirkulation av uppgifter, lögner, rykten och spekulationer som tog alldeles enorma proportioner och det kommer ta tid att återvinna förtroendet.

Dagens Nyheter publicerar i dag dessutom en förtroendemätning där respondenterna fått svara på vem de har störst förtroende för när det gäller ett antal områden som ingår i statsministerjobbet. Alternativen som de 1005 personerna fick var Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt - med resultatet att statsministern skåpade ut oppositionsledaren i samtliga kategorier.

– Det är ganska naturligt, Fredrik har varit statsminister i fem år och jag har varit partiledare ett drygt halvår. Man blir prövad som statsminister, förtroende handlar om att dels ha en idé för politiken men också förvaltande självklart och jag tycker det är fullt logiskt att den som varit statsminister och förvaltat landet i fem år också har höga förtroendesiffror, säger Håkan Juholt.

Inget tronskifte

Det historiskt låga väljarstödet har fått flera bedömare att varna för att Håkan Juholt kan tvingas lämna posten om inte trenden snart vänder. Men själv är han bestämd med att det inte kommer att bi någon tronskifte inom S före valet.

– Jag kommer att leda Socialdemokraterna i valet 2014. Jag har rest runt nu i landet och beskedet är entydigt. Vi kommer att växa i opinionsstöd, det är klart att den turbulens som varit kring mig får de här konsekvenserna, det är fullt naturligt.

– Det är 1000 dagar till nästa val och jag kommer att möta Fredrik Reinfeldt i debatter och berätta vad Socialdemokraterna vill göra. Får jag prata politik så kommer stödet att växa, säger Håkan Juholt. 

S-flykten gynnar främst M och V

Socialdemokraterna har under den senaste månaden tappat mer än var sjätte väljare och når sin lägsta notering sedan United Minds började mäta väljaropinionen i april 2009.

Väljarflykten har framför allt gynnat M och V som går kraftigt framåt. Vänsterpartiet får sin högsta siffra sedan mätningarna inleddes. Alliansens ledning ökar rejält och gapet till den rödgröna oppositionen är nu sex procent.

Ställningen just nu

V+S+MP 42,4 % (–3,4)

KD+M+FP+C 48,3 % (+2,3)

M 32,8 % (+3,6)

FP 7,2 % (+0,2)

C 4,7 % (–1,3)

KD 3,6 % (–0,2)

MP 10,6 % (+0,4)

S 24,9 % (–5,1)

V 6,9 % (+1,3)

SD 7,7 % (+0,6)

Övriga 1,6 % (+0,5)

Undersökningen är gjord av United Minds i samarbete med Cint.

1 128 personer deltog i undersökningen från den 11 oktober till den 6 november 2011. De svarade på frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?

De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av svenska folket över 18 år. Resultatet har viktats efter hur de svarande röstade i riksdagsvalet och efter internetanvändande.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: