Hela intervjun med Juholt - ord för ord

NYHETER

Här är hela intervjun med Håkan Juholt.

Syftet med Lotta Bromés intervju var glasklart: partiledaren skulle grillas.

Om han höll måttet? Avgör själv.

Här är hela intervjun - ord för ord.

L: Säg den arbetsplats eller det fikarum där han inte har varit på tal denna veckan. Idag så får vi veta vad Socialdemokraternas partiledare själv har att säga om den senaste veckans uppståndelse sedan. Avslöjandet i fredags, han har fått för mycket i bostadsersättning från riksdagen han har fått ersättning för hela hyran trots att han delar lägenhet med sambon. Så har det kommit fram nya uppgifter hela tiden om bilersättningar, reseräkningar och annat.

Håkan Juholt är dagens gäst i p4 extra, välkommen hit.

H: Tack

L: Hur mår du?

H: Ja, jag mår efter omständigheterna bra.

L: Vad betyder omständigheterna, vilka tänker du på då?
H: Ja, jag förstår ju att det finns många människor som har väldigt många frågor, som är upprörda, många som undrar vad det är som pågår Det är ju ett ewnormt mediaintresse för det som händer just nu, så är det klart att det är många som vänder sig till mig och undrar vad är det som händer egentligen.

L: Jag kan säga att det är inte bara media som är intresserade, vi har översvämmats med mail, vi har fått massor med reaktioner på våra facebook-sidor, och folk säger ”ställ honom mot väggen nu då om han kommer”. Och det är folk överallt, vi har blivit nedringda på redaktionen, utanför radiohuset, i korridorerna springer det journalister och media har jagat dig för kommentarer hela veckan. Hur har det varit, hur är det att vara mitt i någonting sådant?

H: Det här får man vänta med, det här får man absolut utgå ifrån att det är på det här sättet, om man är i den ledande position jag är, då ska man granskas. Jag försöker i alla olika sammanhang göra rätt för mig och när det går fel försöker jag förklara vad som kan vara orsaken till detta.

L: Men om vi pratar om själva känslan, att det står någon i buskarna en kamera som riktas mot dig.

H: Jag har varit i politikens hetluft tidigare, jag har jobbat nära Göran Persson i många år. Jag vet att det här är en sådan verklighet som finns, och sådan ska den kanske också

vara så jag var beredd på det.

L: Så du visste redan från början att du gjort fel?

H: Nej, jag visste att om det inträffar någonting väldigt dramatiskt då kommer det att ske på det här sättet, mediabevakningen kommer att bli på det här sättet.

L: Hur känns det då? Har du varit på älgjakt någon gång?

H: Nej, jag har inte varit på älgjakt.

L: Nu är det ju du som är målet, och du har ingen skyddsväst på dig direkt.

H: Ja, det är väldigt många rykten och spekulationer och anonyma uppgifter och de kastas huller om buller in i en enda stor smet, och det är väl väldigt bra att detta kommer att få redas ut i lugn och ro när all denna krutrök har lagt sig kommer det väl att framgå vad som har varit rätt och vad som har varit fel … så det är bra att det här får utredas av advokat och åklagare.

L: Jag tänkte att du och jag skulle utreda i ett litet samtal. Så häll upp en kopp kaffe du, så ska jag börja göra i ordning grillen, det behövs ju en del träkol och tändvätska, för det ska ju bli grillfest har jag hört. Dagens gäst i P4 Extra är alltså Håkan Juholt och då är det väl precis som jag sagt dags att tända elden eftersom jag såg någonstans att jag ska grilla dig här. Hur vill du bli serverad, medium rare eller well done?

H: Nej jag vill nog ha medium, tycker jag, lite ljusrosa.

L: Hörredu, alltså Håkan, du började ju din partiledarkarriär med att försvara din sambo och hennes bedrägerier, och nu är du i samma situation själv, nu handlar det om dig. Hur känns det?

H: Det finns inget som helst åtal väckt mot mig, jag har inte gjort något brott vad jag vet och ingen heller har påstått, så det liknar inte varandra alls.

L: Om vi börjar med det här hyresbidraget 160 000 kronor i ersättning som du inte är berättigad till. När visste du att du hade gjort fel?

H: Jag ska säga såhär: Jag kom in riksdagen 1994, och jag bor ju i Oskarshamn, där har jag min bostad och när jag blev ledamot i riksdagen blev det också beskrivet för mig att riksdagen täcker dina kostnader för din extra bostad i Stockholm, som för alla andra i riksdagen, och sedan dess har jag skickat in hyresavin varje år och sedan 94 har jag trott att det varit rätt. Någon gång efter semestern så fick jag klart för mig att ”nej såhär ska det nog inte gå till” och då har jag försökt rätta till det sedan dess.

L: För det har ju talats om att det skickades ut ett meddelande till alla sociala riksdagsledamöter i maj, Cervin sa att det var i somras, sedan sa någon taleskvinna att du visste men att du skickade ändå in fel senaste gången. Vad är det som gäller, när förstod du att du hade gjort fel?

H: Ja, måste ha varit någon gång i mitten av september, jag vet inte exakt, men mitten av september någon gång. Jag har gjort på samma sätt sedan 1994, och jag är helt säker på att jag har gjort rätt, jag har verkligen inte försökt undanhålla för någon att jag bor i Västertorp. Jag la mitt sommartal i Västertorp, hyresavin som vi skickade in stod båda våra namn på. När de fick all den här informationen så var det någon som hörde av sig till mig och sa att ”så här ska det nog inte redovisas i fortsättningen och då har jag försökt reparera det direkt.

L: Hur är det med sunda förnuftet, säger det inte sig själv att en arbetsgivare, om den betalar din hyra så gäller det din boendekostnad så är det din boendekostnad inte din och din sambos…?

H: Ja, det sunda förnuftet tycker jag är det att jag har en bostad i Oskarshamn där jag… min son bor, den andre sonen studerar i Linköping, och riksdagen täcker då kostnaden för den andra bostaden man har i Stockholm, upp till 7200 kronor var det tidigare, nu tror jag det är 8000 kronor i månaden. Som då riksdagen täcker. Så har det varit sedan jag blev ledamot och jag var säker på att det var på det sättet.

L: Men du har aldrig tänkt liksom nu har jag min sambo här ska riksdagen verkligen betala för henne också?

H: Nej, jag har tänkt att min boendekostnad som var täckt och som jag hade gjort sedan 1994 på samma sätt, skickat in detta 95, 96, 97 med mitt namn på och sedan med båda namnen på så jag har inte reflekterat över detta, nej.

L: Hur mycket handlar det om moral, det här?

H: Handlar nog bara om moral, tror jag. Av den enkla anledningen att jag har följt ett regelverk som jag har tagit till mig på det sättet och trott att jag har gjort rätt hela tiden. Nu studeras det här regelverket, och diskuteras och debatteras i sig, om det är rätt eller felaktigt. Men JAG har uppfattat att jag har gjort rätt hela tiden och när jag fick klart för mig att ”näe, det hade det inte gjort” och det var någon gång efter semestern så har jag i en månads tid försökt rätta till det på alla sätt och vis långt innan detta kom ut i media.

L: Om vi tittar på den moraliska aspekten på ett annat sätt, och det är många som skriver till oss, både på vår facebook-sida och till vår mailkorg, Jeanette Lavén till exempel hon skriver ”Behöver man verkligen bostadsbidrag när man har över 100 000 kronor i månaden?”.

H: Nej, man ska inte ha bostadsbidrag, men riksdagsledamöter ska kunna komma ifrån hela landet, inte bara ifrån Stockholm, nu ligger inte riksdagen i Oskarshamn eller i Sundsvall, den ligger lämpligen nere i Stockholm där den ska finnas, men ledamöterna kommer från hela landet. Och riksdagen har ett avtal med ledamöterna att ni får ha egen bostad hemma, och den ni har i Stockholm den täcker riksdagen. På så sätt kan det komma ledamöter från hela landet, det tror jag är en princip som alla tycker är rätt.

L: Samtidigt så märker jag av den mailskörden vi får då att många tycker att ”varför utnyttjar han det där när han ändå har så mycket pengar, han skulle ju få det att räcka till ändå, och föregå med gott exempel”.

H: Absolut, men riksdagen står för den bostad som ledamöterna har, alla ledamöter har en bostad i Stockholm om man kommer någon annanstans, jag tror det är 5 mil utanför Stockholm, och det måste nog vara så för att ledamöter faktiskt ska kunna komma från hela landet hit till Stockholm och bo här.

H: Nej, absolut inte, och jag har verkligen inte försökt göra detta heller, det är det som är det märkliga. Jag har skickat in min hyresavi till de som tar emot hyresavin, jag är inte en sådan som håller på och göra en massa avdrag på deklarationen det måste du förstå att det är mer än säkert 200 människor som har granskat mig nu i en veckas tid, och jag är inte en sådan människa som håller på med en massa avdrag och försöker rycka åt mig saker och ting, så det är alldeles uppenbart så.

L: Hjärtlöshet och girighet breder ut sig, sa du i ditt jungfrutal. Vad är det för slags girighet som du tänkte på då?
H: Jag tänkte på en girighet som breder ut sig, att vi nu inte längre driver vården och omsorgen och skolan i första hand för vårdtagarna och eleverna, utan att att detta nu är en privatiserad marknad som människor tjänar pengar på. Jag tycker att skattemedel avsedda för sjukvård och skola, ska gå till sjukvård och skola, inte till börsbolag i andra länder. Det är en girighet som äter sig in i vår välfärdsmodell.

L: Förstår du hur många då som tycker att du har gett girigheten ett ansikte. Hur känns det?

H: Säkert, det är en väldigt stor diskussion och debatt om vad som är rätt och fel. Alla politiker ska granskas jag har gjort två saker fel vad jag har förstått, det ena är att jag har lämnat in en hyresuppgift som jag har trott var rätt hela tiden och när jag fick besked om att det inte var rätt så rättade jag till det, är det ena. Det andra är att jag eventuellt har fyllt en eller eventuellt två reseräkningar fel under fem års tid. Hundratals resor, jag vet inte om det är på det sättet, men det får vi titta på har del blivit fel ska det rättas till, allt annat är ju faktiskt rykten.

L: Girighet kan ju som ingenting annat få den socialdemokratiska rörelsen att mullra. Andra ledande S-politiker före dig har ju fallit på just det trots att de följde reglerna. Jag tänker på Ove Reiner och Leila Freivalds till exempel som båda fick gå efter det som uppfattades som giriga skatteavdrag och lägenhetsköp. Hur tror du att människor uppfattar ditt agerande?

H: Det allvarliga är att jag tror inte att det finns inte utrymme att prata politik nu, jag är blockerad här nu kring denna fråga när mitt tillkortakommande faktiskt står i centrum på ett väldigt omfattande sätt måste man ju säga, jag har försökt rätta till det, och jag är säker på att jag kommer att lyckas med det också. Men politiken står tillbaka, vi får inte tala om att ett annat samhälle kan vara möjlig Fredrik Reinfeldt får nu ingen politisk utmaning längre och det var därför partiledardebatten igår var så väldigt viktig.

L: Men att du i folkmun nu kallas för Tjuvholt eller Ljugholt, hur känns det?

H: Ja, okvädningsnamn, okvädningsord, det drabbade såväl Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson som Mona Sahlin. Det är en tradition när det gäller socialdemokratiska ledare, man skjuter väldigt hårt på oss.

L: Vi gjorde den här enkäten på stan om det som hänt, frågan var hur har ditt förtroende för Håkan Juholt förändrats:

Kvinna: Jag tycker, har man drev på en Toblerone, och så händer det här, det är nästan lite värre tycker jag.

Man: Ja, det är väl inte särskilt positivt, tycker jag. Det hade varit roligt om det hade fungerat bättre faktiskt. Jag hade hoppats lite mer av honom faktiskt.

Äldre dam: Tidigare måste jag säga att jag tyckte han var väldigt duktig faktiskt när han pratade, men nu tycker jag att han är kass. Jag tycker att, när man inte själv kan klara av sitt liv, hur ska man då kunna styra ett land?

L: Ja, Håkan, du får själv svara på den frågan, om man inte kan klara av sitt eget liv hur ska man då kunna styra ett land?

H: Jag klarar mitt liv alldeles utmärkt, jag har gjort ett fel och det är att jag har trott att jag ska redovisa hyreskostnaderna i Stockholm på samma sätt som jag har gjort sedan 1994. Och när jag blev påtalad att det var fel efter sommaren, jag ska inte göra på samma sätt som jag gjort tidigare, har jag försökt rätta till det. Jag har gjort ett fel. Jag har bett om ursäkt för detta, jag har försökt ställa det till rätta, jag är inte på något sätt en felfri människa  men det är detta fel jag har gjort.

L: Och idag så kom nya uppgifter om att du har haft hyrbil och samtidigt har fått ersättning för egen bil, hur många bilar kan du köra på en gång?

H: Ja, det där får man ju verkligen titta igenom ordentligt, denna granskning. Jag reser hundra, kanske tvåhundra, dagar om året skickar in så många reseräkningar, under fem års tid, det blir uppåt 1000 reseräkningar om det är som så att jag har gjort fel i ett eller två av dessa tillfällen, så ska det självklart korrigeras och rättas till. Men jag måste titta på det ordentligt.

L: Är du slarvig?

H: Nej, jag är inte slarvig, framförallt har jag väldigt duktiga människor runt omkring mig som inte är slarviga. Jag är en politiker som är övertygad om att Sverige ska kunna bättre än vad som gäller idag. Jag är en politiker som är övertygad om att vi inte behöver ha ett land där barnfattigdomen breder ut sig samtidigt som andra människor vill sko sig. Så jag tycker faktiskt att jag i grund och botten är en politiker som talar om värderingar.

L: Hur slarvig kan man vara som statsministerkandidat? Är det tillåtet att göra sådana här fel?

H: Ja, alltså, om du konkar ner till att det är ett fel jag har gjort. Det felet jag har sagt att jag har gjort. Jag har lämnat in hyresuppgiften på samma sätt som jag har gjort sedan 1994, jag har varit helt säker på att jag har gjort rätt.

L: Om vi lägger på där och säger att det handlar om bilar också?

H: Ja, om det är en där som har kommit fel av åtskilliga tusen eller hundra, då ska det korrigeras.

L: och om vi lägger på resan till Vitryssland då?

H: Vitryssland var inte på något sätt felaktigt, jag har i tio års tid jobbat med att stärka oppositionen i Vitryssland. Jag är stolt över detta. Vid ett tillfälle körde jag min bil ner med material och åkte tillbaka. Det anser jag att fler borde göra för att stärka oppositionen i Vitryssland, jag anser att fler borde göra det.

L: Är du säker på att det inte finns fler lik i garderoben nu då?

H: Jag är verkligen ingen felfri människa, men jag tycker ju också att jag har bett om ursäkt för de fel jag anser att jag har gjort. Jag har gjort människor besvikna på mig, de som har trott på mig känner att ”vad är det för någonting, Håkan, Skärp dig! Vi vill inte att det ska vara på det här sättet, vi vill visa att du är en stark oppositionsledare som utmanar den här orättvisa regeringen!”. Det är väldigt många som är besvikna på mig, jag är ledsen för detta, utan tvekan, men om det är som så att jag att jag har gjort ett fel, i tron att jag hela tiden har gjort rätt, ja, då kan jag inte göra så mycket annat.

L: Det skrivs idag då att den socialdemokratiska valberedningen varnades för dig att du var slarvig där innan du nominerades, det är tydligen en källa där. Har du fiender inom partiet?

H: Jag tror att i alla stora politiska partier så har alla det, men det är väldigt mycket rykten, det är rykten och konstiga uppgifter det var rykten i flera dagar om att det var någon revision mot mig 2009, trots att alla som var inblandade sa att det stämmer inte. Det är som att slåss med väderkvarnarna när man blir inkastad i någonting sådant här. Jag har gjort ett fel, det har jag bett om ursäkt för, jag har redovisat min hyra på samma sätt sedan 1994 när jag blev ledamot, jag trodde det var så man skulle göra.

L: När du står där nu då och slåss mot de här väderkvarnarna, är du ensam, vem får du stöd av?

H: Jag får väldigt starkt stöd, jag har väldigt starkt stöd av Socialdemokraterna…

L: Men rent privat, vem håller om dig på kvällen?

H: Ja, ja, jag har vänner och bekanta som har det betydligt tuffare än jag både privat och på annat sätt, så jag har det stöd jag behöver. Men det allvarliga är ju att det inte blir tillfälle att tala politik, partiledardebatten igår var ett väldigt tydligt exempel på två stora skillnader i svensk politik, och de kom överhuvudtaget inte fram, därför är det här ett problem för mig detta.

L: Fast rent känslomässigt då, vem håller om dig då, du måste väl ändå tycka att det är skitjobbigt alltsammans?

H: Är man politiker på den här nivån och är beredd att leda ett land och ett politiskt parti, då kan man inte vara skotträdd, och man kan heller inte ha glaskäke. Däremot så måste jag se människor i ögonen och säga: Jag förstår att ni är besvikna på mig, och jag förstår att ni tycker att jag har gjort fel. Och jag har gjort fel, jag har erkänt ett fel, jag trodde hela tiden att jag gjorde rätt, jag har inte gjort det medvetet. Jag har inte undanhållit någonting, jag har inte tipexat över några namn, jag har lämnat in hyresavin på det sätt jag alltid har gjort och trott det har varit rätt, när jag fick klart för mig att det inte var rätt har jag försökt rätta till det, men jag är inte ofelbar, men jag har inte en glaskäke, och jag är inte skotträdd och leder Sveriges största politiska parti och det tänker jag fortsätta att göra.

L: Men om vi lämnar det hyresbidraget då åt sidan, och pratar om andra saker som diskuteras just nu, då handlar det om ditt sätt att leda partiet, det handlar om bråket i samband med skuggbudgeten, oenighet kring förslaget att nyblivna medborgare som döms för brott ska bli av med medborgarskapet, är du en bra ledare just nu?

H: Jag är en ledare som inte styr med diktat, jag är inte en sådan som bygger en bunker och sedan delar man ut ett besked som alla andra ska bära ut, utan jag vill ha en debatt, en diskussion. Socialdemokraterna gjorde det sämsta valresultatet någonsin för ett år sedan, vi har aldrig gjort ett sämre valresultat, då kan inte jag se partistyrelse och riksdagsgrupp som ett transportkompani, de måste vara med och jobba, debattera, strida, slåss för det de tror på. Jag vill ha aktiva medarbetare runtomkring, i grund och botten tror jag att det är en styrka, inte en svaghet.

L: Så om vi tar det här med medborgarskapet, där står ju ord på ord. Morgan Johansson säger att han hade din tillåtelse att gå ut med det här, och sedan säger du att det har ju aldrig hänt. Vad är det som gäller?

H: Morgan har ju väldigt snabbt korrigerat sig, det är ju så att jag för flera år sedan har diskuterat den här frågan, och sa då och också i fredags, och idag, och i framtiden att det här är en fel tanke att vi skulle ha första och andra klassens medborgarskap i Sverige. Tillfälliga medborgarskap. Det har jag avvisat i hela mitt politiska liv, det kommer jag att fortsätta med och det är jättebra att Morgan korrigerade sitt uttalande så snabbt.

L: Så vad du tycker du i frågan?

H: Jag tycker att det är vansinnigt, jag tycker att det är helt fel. Vi kommer inte åt gängkriminalitet, vi kommer inte åt den grova brottsligheten genom att vi delar upp medborgarskap i A- och B-lag. Det är fel, det har jag alltid tyckt och det tycker jag idag också.

L: Din viktigaste uppgift, en av de viktigaste, var ju då när du valdes till partiledare i våras, att ena partiet, hur tycker du att det har gått?

H: Sådär, tycker jag. Vi har en budget som är väldigt offensiv, med investeringar för Sverige för morgondagen, där vi faktiskt investerar i bostadsbyggande, bygga lägenheter, bygga om tunnelbanor, Öresundsbro och Norrbottniabana istället för att sänka skatter.

L: Tycker du att partiet är enat?

H: Partiet är enat bakom politiken, ja, det är det, färdriktningen berättelsen framåt, alternativet till borgerligheten, det är vi väldigt enade kring.

L: Är du intresserad av en time out?

H: Nej, absolut inte. Jag ställer inte in någonting, eller ja, det är några saker jag inte hinner med just nu, jag talade på chefsdagen igår, vi hade en partiledardebatt igår som var en alldeles utmärkt debatt, jag sitter här hos dig idag, nej jag kör på för fullt.

L: Nu när du sitter här hos mig då så har du ju ingen möjlighet att gå ut på nätet då, men om man nu gör det då, så ser man bland annat på svt.se att de erfar att timmarna är räknade för Håkan Juholt som partiledare.

H: Aah. Det är väldigt många rykten och många som erfar och många spekulationer och det kanske ska vara på det sättet.

L: Hur menar du då?

H: Ja, att det ska vara många rykten och många spekulationer. Jag tror att det är väldigt viktigt att man håller fast vid det som är sant och riktigt när det gäller hela denna historia så är det ett fel jag har gjort och det är att jag har uppgivit en hyreskostnad som jag har, och jag trodde att jag skulle göra på det sättet. Det var tydligen fel, och jag har bett om ursäkt för det. Nu pågår det en process, och den går nog ganska snabbt tror jag, så kommer det väl att visa sig om några dagar vad som har varit rätt och vad som har varit fel. I den här turbulensen just nu där allting är i luften, där alla påståenden är sanning, där man kan säga vad som helst, hur anonym man än är, så är det en sanning, i det klimatet finns det ingen chans att göra någonting annat, det är att slåss mot väderkvarnar. Man får ta sin tid och så får man reda ut vad som har varit rätt, och vad har varit fel.

L: Verkställande utskottet ska tydligen diskutera din framtid idag, vissa påpekar, eller säger, att de redan gör det i detta nu medan du sitter här.

H: Ja, jag utgår från att det hela tiden är en diskussion om hur socialdemokratin ska stärka sig, absolut.

L: Du är rolig du, men om jag säger att de sitter och diskuterar dig just nu, precis som folk gör på arbetsplatser runt om också.

H: Ja, men då kan jag lugna och säga att det är inte på det sättet. Jag har talat lite med VO-ledamöterna idag och det är inte på det sättet. Det är väldigt många rykten och spekulationer igång nu, och det är otroligt mycket. Alla vill ha sin egen nyhet, alla vill ha sin egen källa, alla vill ha sitt eget avslöjande och det är ett väldigt högt uppskruvat tempo. Jag tror att man ska utgå ifrån att inte allt som sägs i detta hela tiden är sant.

L: Men om vi struntar i media, och vad som sägs i tidningar, på tv…

H: Jag tycker att media gör ett väldigt bra jobb. Jag är själv medlem i Journalistförbundet, jag tycker att de gör ett väldigt bra jobb. De ska granska makten.

L: Om vi pratar om de som läser tidningarna eller ser på tv, eller lyssnar på radio som i detta nu. De som diskuterar det här med kaffekoppen i hand kanske på jobbet, eller när de är ute och drar barnvagnen. Deras tankar då? De går ju inte att avfärda som ett drev, de har ju också funderingar kring dig och vad du gör och är för figur.

H: Det finns två kategorier, det finns de som hackar på mig därför att de vill att Socialdemokraterna ska förlora nästa val, och det finns de som är ledsna på mig därför att de vill att Socialdemokraterna ska vinna nästa val. Det är de två, och de är lika starka, och jag respekterar båda. Jag vet att jag har gjort människor ledsna, och besvikna för de vill ha en annan politisk inriktning för Sverige och de känner att ”himmel och pannkaka, kommer vi orka detta? Kommer vi ta oss igenom detta?”. Jag har gjort väldigt många människor, som vill ha en annan färdriktning för Sverige, besvikna. Det är jag ledsen för, väldigt ledsen för.

L: Vad vill du säga till dem då, de sitter och lyssnar nu.

H: Jag vill säga till dem att jag har gjort ett fel, ett fel har jag gjort. Jag har redovisat min hyra på samma sätt som har gjort sedan 1994, i tron om att det har varit rätt. Jag har inte försökt dölja någon information, nu pågår det en förundersökning om detta, om några dagar vet vi vad den kommer att säga. I detta sammanhang, så är det otroligt många andra uppgifter som hela tiden cirkulerar runt och jag tror inte att man ska utgå ifrån att precis allt det som sägs, av alla nu, faktiskt är sant.

L: Gun-Inger Sjögren, bland många andra, skriver ”Är du beredd att rida ut stormen, Håkan, och sitta kvar?”.

H: Absolut.

L: Vad som än händer?

H: Njea, jag kommer att rida ut stormen, det kommer jag att göra. Socialdemokratin har valt en ordförande, jag tog en partiledardebatt igår. Den som är intresserad av politikens inriktning och det socialdemokratiska alternativet till den här politiken idag kan lyssna på den debatten den finns på svtplay och i många andra medier, det är en väldig skillnad mot det som den här regeringen driver idag. Det är politiken det handlar om.

L: Så det är inte så att ett skepp kommer lastat imorgon igen med fler lik i lasten?

H: Ja, än så länge har det ju bara varit ett lik. Ett ordentligt lik. Nu ser vi idag om det kan vara som så att en, eller möjligen två, reseräkningar, bil från Oskarshamn till Stockholm, bland hundratals, har redovisats fel. Då ska det korrigeras. Självklart.

L: är du genomstekt?

H: Nej, jag… jag… är inte grillad. Jag tycker att det var gott, det var ljusrosa detta, tycker jag.