Nya strider i natt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-18

TUNIS I Tunisiens huvudstad Tunis försöker invånarna nu hitta tillbaka till vardagen.

Men i natt rasade på nytt våldsamma strider på flera platser i staden.

Folkets kamp för frihet har hittills kostat 78 människor livet.

Den störtade presidenten Zine El Abidine Ben Ali flydde i fredags till Saudiarabien, men enligt uppgift finns omkring 3 000 personer ur hans personliga livvakt kvar i landet. De avlönas fortfarande av Ben Ali som sägs ha lämnat Tunisien med flera miljarder och över ett ton guld.

Nya eldstrider

Under natten till tisdagen rasade på nytt flera eldstrider runt om i huvudstaden. Mellan två och fyra på morgonen hördes intensiv skottlossning och flera militärhelikoptrar cirkulerade luftrummet.

Det är oklart om någon dödades eller skadades i striderna.

De officiella uppgifterna är att 78 människor har dödats och 96 har skadats under de veckor som den så kallade Jasminrevolutionen.

Tillfällig regering

Under måndagen presenterade premiärministern.

I går presenterades den tillfälliga regering som ska styra landet fram till dess nyval hålls om två månader.

Regeringen kommer att ledas av nuvarande premiärministern Mohamed Ghannouchi och 19 andra ledamöter. Flera av regeringsmedlemmarna lydde tidigare under Ben Ali i partiet RCD, vilket kan komma att leda till nya protester.

– Om det finns RCD-medlemmar kvar vid makten har våra frihetskämpar dött för jäves, sa professorn i historia Mohamed Abou som Aftonbladet träffade i går.

Trötta på våldet

Samtidigt är många tunisier trötta på våldet och vill nu bara att vardagen ska återvända utan nattliga utegångsförbud och skottlossningar.

– Den nya regeringen måste nu bevisa sig och återställa tryggheten för medborgarna så snabbt som möjligt, säger 31-årige Naim Ben Said som i går chattde med Aftonbladets läsare direkt från Tunisiens huvudstad.

Här ligger
Tunis
Tipsa |
Aftonbladet