"Vargarna medvetna"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Smet förbi jägarna i Hasselforsreviret

Vargarna är mycket medvetna om att de är förföljda.

De rör sig fram och tillbaka i terrängen, undviker alla öppna ytor, och kollar noga av vad som finns framför dem.

– Fast de är inte stressade. De rör sig långsamt och kontrollerat. De är misstänksamma mot det mesta, säger Henrik Widlund.

Aftonbladets Lars Hedelin var på plats i Värmland för att bevaka vargjakten. Men där hade man vid 14.30-tiden på lördagen fortfarande inte skjutit några vargar, eller ens avlossat några skott.

– Länsstyrelsens vargspårare Per Larsson tror att det beror på all snö, att vargarna ligger och trycker och äter på en älg någonstans. Det krävs mycket engergi för vargarna att ta sig fram i det här snödjupet, säger han.

Knepiga vargar

I Hasselforsreviret där jägaren Henrik Widlund befann sig under lördagen, ett område som sträcker sig över cirka 800 kvadratkilometer i västra Närke, inleddes klockan vargjakten 07.40 på lördagsmorgonen, en timme före soluppgången.

500 jägare var ute på pass på lördagen i hela Örebro län.

– Störst chans att skjuta någon av dem har man tidigare på dagen. Ju längre dagen lider desto knepigare blir de att få tag på. De lär sig hela tiden nya knep för att undvika att bli sedda.

Smet förbi

Vargarna lyckades smita iväg åt nordost och alla skyttar blev tvungna att byta plats. Markerna spåras av för att se mer exakt var vargarna kan befinna sig.

– Det är trots allt ganska glest med skyttar på ett så här stort område. Och vargarna är inte dumma, säger Henrik Widlund.

Han tror att årets jakt kommer att bli svårare än fjolårets. Då sköts de flesta vargar alldeles i inledningen, men så blir det inte i år, menar han.

– Vargarna var oförberedda ifjol. Men många av dem här lärt sig en del om människor sedan dess. De kommer att vara försiktigare nu, säger han.

Jagar alfaparet

I Hasselforsreviret finns just nu bara tre vargar, ett alfapar och ett yngre djur. De fick inga valpar i våras och ingen föryngring har skett i reviret de senaste två åren.

Jakten riktades helt in på alfaparet som går tillsammans. Var ungvargen håller till är det ingen som vet och ingen har sökt efter den.

– Vi vill skjuta någon av de vuxna vargarna för att förhindra en föryngring nästa år. Det kan låta otrevligt för många, men vi vill försöka få en situation där vi kan bedriva jakt på annat vilt i området mer ostört, säger han.

I Örebro län i stort finns i nuläget sju besatta vargrevir och Henrik Widlund tror att länet nästan är mättat med varg.

– Ska vi ha fler vargar i landet måste de börja sprida sig över nya områden, Sörmland, Östergötland och Småland. I Värmland, Dalarna och här finns det redan flockar på de flesta tänkbara platser.

Publicerad: