Terroristen dödad av fjärrstyrt flygplan

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: grafik: Paul Wallander

De saknar förare och styrs bland annat från baser utanför spelmeckat Las Vegas.

Och nu har det blivit jackpot för USA:s drönare.

I dag bekräftades att al-Qaida-terroristen Anwar al-Awlaki dödats av en så kallad "predator drone".

Han var en av världens mest eftersökta terrorister med flera attentat på sitt samvete. I dag bekräftade USA att Anwar al-Awlaki dödats i Jemen – av så kallade drönare, förarlösa flygplan som styrs av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Som tv-spel

Drönarna har tidigare använts i amerikanska insatser i bland annat Afghanistan, Pakistan och Irak, och sedan 2010 är de även på jakt efter al-Qaida-medlemmar i Jemen.

Men människorna som styr dem sitter i flera fall tusentals mil därifrån, bland annat i Nevadaöknen utanför Las Vegas. Framför sig har de stora skärmar där de ser marken under flygplanet. När de upptäcker ett mål är det bara att låsa siktet och avfyra raketerna. Det påminner inte så lite om ett tv-spel.

Flyger lägre

De förarlösa planen beskrivs som överlägsna bemannade stridsflygplan när det kommer till att urskilja mål på marken. Detta eftersom de har möjlighet att flyga betydligt lägre än bemannade bombplan av exempelvis typen AC-130. Utan bränsle och bomber väger de bara drygt 500 kilo och kostnaden är bara 4,2 miljoner dollar.

Publicerad: