Misstänkta gripna i Vitryssland

NYHETER

Polisen i Vitryssland grep tidigt på onsdagen "misstänkta" bakom tunnelbanebomben i Minsk i måndags, uppger landets biträdande riksåklagare enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Utredningsprocedurer pågår mot två personer som har genomgått första förhör i advokaters närvaro och som har lämnat sina första vittnesmål, sade biträdande riksåklagaren Andrej Sjved till journalister i Minsk, enligt Interfax.

Ingen tidigare dömd

En av de gripna är den som ska ha placerat ut bomben på Oktiabrskaja-stationen.

– Det bevisas både genom hans egna uppgifter och på bilder från övervakningskameror, sade Sjved enligt nyhetsbyrån Ria.

Enligt Andrej Sjved är både de gripna vitryska medborgare, rapporterar vitryska nyhetsbyrån Belapan. Den utpekade gärningsmannen är född 1986. Ingen av dem har dömts tidigare. Samtidigt utreds eventuella kopplingar till ett sprängdåd i Vitebsk 2005 och ett i Minsk 2008.

”Pillar med något”

– På övervakningsfilmen syns tydligt hur den misstänkte stiger av ett tåg vid Oktiabrskaja, står på perrongen, lämnar en väska bakom en bänk och sedan går iväg, under tiden som han pillar med något i sin ficka. Därefter inträffar explosionen, sade Sjved enligt AFP.

Fallet med bombdådet är löst, sade Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko på onsdagen, uppger Interfax.

Enligt Lukasjenko har de gripna även erkänt att de legat bakom bombdådet i Vitebsk 2005 och i Minsk 2008. Samtidigt sade han att "oppositionspolitiker" måste förhöras i samband med tunnelbanebomben.

– Brottet löstes klockan fem i morse. Agenter och poliser behövde en dag för att genomföra en briljant insats och gripa förövarna utan väsen och svårigheter. De erkände klockan fem i morse, sade Lukasjenko enligt Interfax.

”Söker medbrottslingar”

Hans order om att förhöra enskilda oppositionspolitiker beror på deras uttalanden om bombdådet.

– Alla uttalanden från dessa människor som leker politik och omedelbart skyller på alla måste utredas. Vi söker efter medbrottslingar och förövare av tunnelbanebombningen. Kanske kan dessa människor, aktiva femtekolonnare, visa oss sina kort och berätta vem som gav order, sade presidenten efter att ha informerats om utredningen.

TT