Sverige köper Black Hawk

På väg hit 15 Black Hawks ska köpas in.
På väg hit 15 Black Hawks ska köpas in.

Sverige har valt helikoptersystem, avslöjar försvarsminister Sten Tolgfors i dag.

På DN:s debattsida berättar han att Försvaret slutförhandlar om 15 amerikanska Black Hawks.

”Helikoptrarna levereras med splitterskydd, varnings och motverkanssystem samt luftintagsfilter och kulsprutor för egenskydd” skriver försvarsministern.

Shoppar Försvarsminister Sten Tolgfors shoppar loss
Shoppar Försvarsminister Sten Tolgfors shoppar loss

Om eller när Sverige hotas ska 50 000 soldater och sjömän vara tillgängliga inom loppet av några dagar.

Det, skriver Sten Tolgfors på DN Debatt, är Alliansens beslut – och en stark kontrast till det försvar de ärvde när de tog över makten 2006.

”För lite för sent”

”Där tog det ett år att få 11 000 man på fötter. Och upp till tre år att få 30 000 soldater användbara för försvaret av Sverige. Det var för lite och för sent” skriver Sten Tolgfors.

Därför har man nu valt att dubblera nationens medeltunga helikopterförmåga. Och valet har hamnat på den amerikanska helikoptertypen Black Hawk som redan används i 27 länder.

”Det faktum att Sverige anskaffar ett helikoptersystem – utan svenska särlösningar – som är väl beprövat och som redan används av andra länder i internationella insatser möjliggör gemensamma logistik- och underhållslösningar” skriver han.

”Stärker internationellt”

15 stycken Black Hawk ska man köpa, och Försvarets materielverk slutförhandlar just nu. Riksdagen har avsatt 4,7 miljarder för nya helikoptrar. Pengarna ska inte bara räcka till inköpet, utan även underhåll fram till 2020.

Pilotutbildningen inleds i USA redan i sommar och köpet möjliggör också en förlängd insats i Afghanistan.

”Sverige kan inom mindre än ett år få nya Black Hawn-helikoptrar. Nu blir utmaningen för Fösvarsmakten positiv, att integrera ett nytt helikoptersystem i verksamheten och dra nytta av den svenska förmågan. Det stärker både landets försvarsförmåga och säkerheten i insatser internationellt” skriver Sten Tolgfors.

Sossarna arga

Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är märkbart irriterad över att försvarsutskottet inte fått veta något om valet av helikoptrar.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att bli informerad om det här via DN:s debattsida. Det här är en för stor fråga för att vi ska behöva läsa om det i medierna, säger han till TT.

Aftonbladets bloggar
Publisert: