Dansk gisslan fri

Familjen har varit fångar hos somaliska pirater i sex mpnader under svåra umbärande. Enligt tidigare rapporter har Nadja, 13, varit sjuk men piraterna ville inte ge henne läkarhjälp.
Familjen har varit fångar hos somaliska pirater i sex mpnader under svåra umbärande. Enligt tidigare rapporter har Nadja, 13, varit sjuk men piraterna ville inte ge henne läkarhjälp.

De sju danskar som suttit gisslan hos somaliska pirater sedan i februari har släppts fria och är redan tillbaka i Danmark, enligt tidningen Berlingske Tidender.

Bland de frigivna finns malmöbon Rane Lund, 29.

Familjen Quist Johansen och deras två besättningsmän seglade från Maldiverna mot Suezkanalen torsdagen den 24 februari när de togs tillfånga av somaliska pirater. De larmade den danska sjöräddningen, men var snart i piraternas våld.

Danska utrikesdepartementet bekräftade klockan 13.00 idag att den danska familjen frisläppts av piraterna, enligt Ekstra Bladet.

Malmöbo ombord

Ombord på båten fanns familjen Quist Johansen, bestående av pappa Jan, mamma Birgit, samt barnen Rune, 17, Hjalte, 15, och Naja, 13. Även två gäster fanns på båten, däribland malmöbon Rane Lund, 29, som flyttade till Hammars park i Limhamn för drygt ett år sedan.

Familjen var på en tvåårig jorden runt-segling och skulle ha kommit hem efter sommaren.

Hemma i morse

I mitten av augusti uppgav piraterna att det kommit överens om en lösensumma på 4 miljoner dollar, 27 miljoner kronor, men det var länge oklart när familjen skulle släppas. De flyttades snart efter beskedet till byn Rau Bina med fartyget och dess besättningsmän. Var de flyttades var hemligt.

Kort efter beskedet om att familjen frisläppts står det klart att familjen redan är hemma i Danmark, enligt bk.dk. Danskarna kom tillbaka på onsdag morgon och får för tillfället sjukvård.

Enligt UD mår både familj och besättningsmän under omständigheterna bra.

Sänkte lösensumma

En pirat, som identifierade sig själv som Hussein, sade till Reuters att piraterna fått en lösensumma för frisläppandet, enligt TT. Summan var något lägre än vad de somaliska piraterna tidigare sagt att de godtagit.

– Vi fick omkring 3 miljoner dollar i lösensumma på tisdagseftermiddagen, sade personen på telefon, och uppgav att han befann sig i kustbyn Ras Bina i Puntland.

3 miljoner dollar är drygt 19 miljoner kronor.

Det var seglarfamiljens och gästernas anhöriga som skött förhandlingarna. Danska myndigheter har inte varit inblandade överhuvudtaget.

Två danskar kvar

– Den danska staten utbetalar av princip aldrig lösensummor och har inte förhandlat om frigivning, sade Lene Espersen, Danmarks utrikesminister till Ritzau.

Det finns ytterligare två danskar hos pirater utanför Somalia.

Det är två danska sjömän som tillfångatogs i januari från fartyget Leopard men har inget samband med seglarfamiljen. De danska myndigheterna säger sig följa även detta piratdåd noga.

Publisert: