Ett liv under hot

NYHETER

Sahlin har levt med hot under hela sin karriär.

Utanför hemmet är hon ständigt omringad av livvakter.

Men hon är inte rädd.

– Jag litar på mina killar och tjejer, har hon sagt om sina följeslagare.

En sommarnatt 1992 ristar någon in ett hakkors på dörren hemma hos Mona Sahlin i Nacka. Familjen är hemma. Barnen är 3, 9 och 13 år gamla.

Dottern Jenny, som var nio år gammal när det hände, berättade för några år sedan i Aftonbladet hur händelsen fick henne att inse att hennes mammas fiender visste var de bodde.

– Jag blev så arg på mig själv. Om jag vågat kliva upp hade jag kanske sett vem det var.

Väcker starka känslor

Politiker är ofta föremål för hat och hot och få personer har funnits i politikens absoluta centrum lika länge som Mona Sahlin. Genom hela sin karriär har hon tagit strid för utsatta grupper som invandrare och HBT-personer. Grupper som väcker starka känslor.

Efter Tobleroneaffären i mitten av 90-talet ökade hotbilden mot Mona Sahlin. Hon har själv berättat om hur människor ringde hem till familjen och bara skrek i telefonen. Fortfarande händer det att unga män slänger Toblerone mot henne eller skriker okvädningsord när hon håller tal.

Men ibland går hoten längre än så.

Blir slagen av okänd

Torsdagen den 15 april 2004 attackeras Mona Sahlin av en man i trapphuset till Folkets Hus i Norrköping. Hon har varit där och presenterat vårbudgeten. På vägen därifrån tränger sig mannen fram till henne och frågar om hon är Mona Sahlin. Sedan slår han till henne över axeln. Slaget är så hårt att hon får blåmärken. Det finns ingen livvakt i närheten. Händelsen väcker stor debatt om livvaktsskyddet. Det har bara gått sju månader sedan Anna Lindh mördades på NK.

– Det var jätteobehagligt. Hade det hänt innan Anna hade jag blivit arg för att någon slog mig på axeln. Det enda jag nu tänkte var ”Har han en kniv i fickan, har han en kniv i fickan?”, berättar Mona Sahlin senare.

Psyksjuk knivman

Ett drygt år senare, sommaren 2008, försöker en psykiskt sjuk man ta sig fram till huset där familjen Sahlin bor. Han är beväpnad med kniv. Precis utanför huset brottas han ner och avväpnas av polis.

Nu har hon ständigt livvaktsskydd när hon rör sig ute bland människor. Det är en grupp Säpovakter som delar på ansvaret för Sahlin. Hon känner dem väl. Och trots hoten säger hon sig inte vara rädd.

– Jag litar på mina killar och tjejer.