Sökte information om svenskar i Ship to Gaza

"Kontakten är sekretessbelagd"

Kartlades Israeliska myndigheter sökte information om de svenska medborgarna som ska resa med Ship to Gaza.
Kartlades Israeliska myndigheter sökte information om de svenska medborgarna som ska resa med Ship to Gaza.

Israeliska myndigheter har kontaktat svenska ambassaden i Tel Aviv om de svenska deltagarna i Ship to Gaza.

– Hur kontakten sett ut är sekretessbelagt, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

– Det är märkligt, säger Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet, som deltar i konvojen.

Mattias Gardell.
Mattias Gardell.

Israeliska utrikesdepartementet, UD, hade den 15 juni ett möte med norska ambassaden om de norska deltagarna i konvojen. Enligt mötesprotokollet bad Israel ambassaden om namn på politiker och kändisar som deltar från Norge. Anledningen uppgavs vara för att kunna erbjuda dem "särskild behandling", skriver norska VG.

Även svenska UD bekräftar att de kontaktats av israeliska myndigheter om Ship to Gaza.

– Det har varit kontakt från Israel med ambassaden. Men vi kan inte gå in på exakt hur den kontakten sett ut, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Varför inte?

– Nej, det gör man aldrig. Sådan här kontakt mellan två länder faller under sekretess.

Kontakterna okända för Ship to Gaza

Mattias Gardell kände inte till de svensk-israeliska samtalen. Han berättar att de svenska deltagarna i Ship to Gaza haft ett möte med UD i maj, och anser att UD borde vara öppna om sina kontakter med israeliska myndigheter angående Ship to Gaza.

– Det är märkligt. Det vore intressant för allmänheten. Det gäller svenska medborgare och handlar om mänskliga rättigheter, så det borde inte finnas något att dölja, säger han.

Uppgiften att kändisar skulle erbjudas VIP-behandling i konvojen anser han är absurd.

– De kommer att få problem, för alla deltagare är ju kända. Det är författare, skådespelare, parlamentariker, kulturarbetare, fredsaktivister och människorättskämpar - inga är anonyma.

Svensk båt saboterades i går

I går saboterades den svenska Ship to Gaza-båten av dykare. I hamnen i grekiska Pireus attackerade dykare den svenska Ship to Gaza-båten Juliano. De förstörde fartygets propeller och skar av propelleraxeln. Dykarnas identiteter är okända.

– Men det är väldigt enkelt att se vilka som skulle tjäna på att sabotera våra båtar. Det är uppenbart vilka det handlar om, säger Mattias Gardell.

Det var vid 17.30-tiden i går som sabotaget upptäcktes och dokumenterades. Juliano ägs tillsammans av Ship to Gaza-organisationerna i Sverige, Norge och Grekland.

– Man har försökt lägga in byråkratiska hinder med inspektioner och ominspektioner tidigare. Men när främmande makt saboterar ett grekiskt fartyg på grekiskt territorium för det upp sabotagen på en helt ny politisk nivå, säger Mattias Gardell.

Mattias Gardell väntar på avfärd i Aten, och enligt honom kan fartyget trots gårdagens sabotage troligen lämna Grekland som planerat.

– Som det såg ut i morse räknar vi fortfarande med att åka på torsdag eller fredag.

Den planerade konvojen råkar sammanfalla med Greklands inhemska kaos - parlamentsomröstningar, jättedemonstrationer och generalstrejk.

– Det är på många sätt en väldigt intressant vecka att befinna sig i Aten.

"Israel kan inte stoppa oss"

Den internationella konvojen Freedom Flotilla 2 har deltagare från 22 länder som jobbar för att försöka bryta den israeliska blockaden av Gazaremsan. Israels premiärminister Benjam Netanyahu har deklarerat att fartygen kommer att stoppas, att aktivisterna kommer att föras i land till hamnstaden Ashdod för att sedan deporteras från landet.

Förra året dödades nio turkiska aktivister och flera skadades av den israeliska flottan som bordade konvojen Freedom Flotilla.

Är du orolig för våld även i år?

– Risken för en blodig upplösning har minskat betydligt. Förra året kunde man porträttera turkiska människorättsorganisationen IHH som en islamistisk terrororganisation. Nu är IHH:s fartyg inte med. Det finns desperation hos Israel. De förstår att vi inte har några vapen i lasten. De kan inte stoppa oss, det är därför de försöker stoppa oss i hamn, säger Mattias Gardell.

Publisert: