Så mycket pengar gör dig lycklig

En högre lön ger dig större chans att bli lycklig.

Men den magiska lyckonivån går vid drygt 40 000 kronor i månaden.

Tjänar du mer än så blir du inte lyckligare.

Det visar en ny studie.

Enkätsvar om lycka och materiell standard från 450 000 amerikaner ligger till grund för en studie gjord av forskare vid Princetonuniversitetet i USA.

Studien visar att mer pengar gör dig lyckligare, att en inkomstökning kan tränga undan känslor av sorg och stress, skriver Dagens industri.

Tillfredsställd men inte lycklig

Men gränsen går vid en inkomst på drygt 40 000 kronor i månaden eller 75 000 dollar per år, motsvarande 490 000 svenska kronor. Om du tjänar mer än så kan du visserligen köpa mer och dyrare saker, men de gör dig inte lyckligare.

Forskarna menar att du som har en större inkomst visserligen kan bli mer tillfredsställd med din livssituation. Men det påverkar inte din känsla av glädje och livsnjutning eller sorg och stress, skriver Dagens industri.

Minskande inkomst gör oss sårbara

Förklaringen kan ligga i att människor som tjänar 75 000 dollar om året har möjlighet att ägna mer tid åt det som betyder mest i deras liv. Som att vara mer med familjen eller ägna sig åt en fritidssysselsättning.

Studien visar också att en låg och särskilt en minskande inkomst gör oss mer sårbara vid exempelvis skilsmässor eller sjukdom.

Enligt Dagens industri ligger en genomsnittlig svensk månadslön på omkring 28 000 kronor i månaden.

Publisert: