”Folk låg överallt”

NYHETER

Svenska vittnen om bombdådet:

Foto: - -

1 Adress för lägenheten: Pilestredet 7, 018 Oslo:

Tobias Johansson och hans flickvän hann rafsa ihop en övernattningsväska efter jobbet innan bombtekniker spärrade av kvarteret. Paret bor 50 meter från tidningen Verdens Gang, som har utrymts, och 200 meter från den utblåsta regeringsbyggnaden.

– Vi kom inte in i lägenheten för polisen sa att de måste undersöka en bil som stod bakom hörnet. Om den misstänkta bomben skulle detonera skulle tryckvågen gå rakt mot vårt hus, säger Tobias.

2 Adress för fotobutiken: Fotovideobutiken på Møllergatan 4, Oslo:

Henrik Evertsson, 24, felparkerade bilen och sprang in i fotobutiken. Då sprängdes bomben bara 40 meter bort. Han fick glassplitter i ögonen när butiksfönstret trycktes in. När byggnaden skakade och hyllorna rasade i butiken sprang han ut på gatan i panik.

– Jag såg en bil som var helt uppfläkt och såg ut som en konservburk. Jag vet ju inte om den hade med attentatet att göra, men den stod så till utanför entrén till regeringskvarteret att den kan ha haft det.

3 Grubbegatan:

Svenska Michaela Westin befanns sig på jobbet på ett kundcenter på Grubbegata tre hus i från där bomben smällde av. Hon flydde ut på gatan:

– Det kändes som att hela byggnaden flög upp och landade igen. Jag trodde det var krig. Jag var absolut säker på att jag skulle dö, säger hon.

En stund senare ser hon en kvinna springa från attentatsplatsen. Blodig i ansiktet.

Adress: Centralstationen i Oslo:

André Berglund, Mathias Österberg och Moa Jakobsson var på centralstationen i Oslo när de hörde smällen och sprang ut. Där mötte de gråtande och blodiga människor. När Morten Larsson, 49, kom fram till trion lämnade André Berglund över luren:

– Jag blev kastad 2,5 meter genom luften och min kamrat sprang i från mig i chock, säger Morten Larsson, som befann sig 100 meter från regeringskansliet.

Foto: - -

Adress: Kongens gate:

Sal Passanisi och kompisen Martin Gunnerblad skulle precis hoppa in i bilen på Kongens gate när de hörde bomben sprängas i regeringskvarteret ett par hundra meter bort.

– Vi hörde explosionen bakom ryggen och när vi vände oss om såg vi ett stort rökmoln och papper som flög i luften. Vi var omkring 200 meter därifrån, men vi kände tryckvägen. Glasrutorna i byggnaderna runt oss skakade och i husen närmast krossades de, säger Sal.

ARTIKELN HANDLAR OM