Många poliser vid SD:s torgmöte

avErik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jimmie Åkesson höll torgmöte i Borås.

BORÅS. Tidigare på dagen attackerades sverigedemokraten William Petzäll av stenkastare.

Och kvällens torgmöte med partiledaren i Borås bevakades av ett stort polisuppbåd.

Jimmie Åkesson fick dock hålla sitt anförande i fred.

Drygt hundra personer hade samlats på torget i Borås där Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson valtalade på fredagseftermiddagen, varav ungefär hälften partisupportrar. Ett stort polisuppbåd, förutom Åkessons livvakter, fanns på plats men stämningen var loj och förutom några enstaka burop lyckades ingen störa mötet. Tre personer som trängde sig fram mot partiledaren blev dock bortfösta av polis och fick sitta och vänta i polisbilen tills Åkesson lämnat torget.

- Det blir ingen rapport på det, de störde och flyttades en bit därifrån, säger Ulf Andersson, inre befäl på Boråspolisen.

Tidigare under dagen blev riksdagsledamoten William Petzäll (SD) utsatt för stenkastning utanför Hvitfeldtska gymnasiet. En sten kastades kastades mot bilen som han satt i och rutan krossades.

Fick glassplitter i ansiktet

- Jag fick både sten och glassplitter i ansiktet. Vi klarade oss bra men känner oss givetvis chockade, sa Petzäll efter attacken.

Under torgmötet i Borås som började 17.00 fungerade han dock som frågeställare och var varken skadad eller upprörd.

Mötet inleddes dock med ett anförande av Tommy Larsson, SD:s regionfullmäktigekandidat från Ulricehamn.

Han tog bland annat upp problem med kollektivtrafiken i regionen.

- Bussar har brunnit och tappat hjulen och visat allvarliga brister. Det ska vara enkelt att resa och man ska komma fram med livet i behåll.

Åkesson gick sedan hårt ut. Invandringsfrågan kommer enligt honom in på tre sätt i landstingsvalet.

• Språkkrav på vårdpersonal.

• Stopp för omskärelse av småbarn inom landstinget.

• Obligatoriska hälsokontroller av invandrare.

- Det finns många skäl varför man som asylsökande i från, ja från andra sidan jordklotet åtminstone Afrika eller vad det kan vara, bör gå igenom en hälsoundersökning.

- Det är en hälsofråga för vårdpersonal, för skolpersonal, skolbarn, klasskamrater, det är ju samhällsfarligt om det kommer människor här från andra delar av världen som bär på smittsamma, dödliga sjukdomar. Vi måste göra allt vi kan innan dessa sjukdomar får fäste i det svenska samhället.

Fick inget svar

Vilka sjukdomar det rör sig om berättade inte Åkesson.

Annars är förbättringar av akutsjukvården och motstånd mot att slå ihop Västra Götalandsregionen med Värmland Sverigedemokraternas huvudfrågor i regionvalet.

Efter mötet lät sig Åkesson fotograferas med lokala partianhängare och småprata lite. Men han hade inte tid för fler frågor. En som frågade om en pratstund och fick bestämt nobben sjuttonåriga Maryam som är asylsökande. Hon stod längst fram och lyssnade på hela talet.

- Jag ville fråga honom vad han tycker att ordet rasist betyder. Jag ville veta vilken sorts människa han är, säger hon.

Aftonbladet ställde dock några frågor till Åkesson innan mötet.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för er i omvalet?

- Akutsjukvården och att förbättra tillgängligheten är de i särklass viktigaste frågorna och mindre frågor som språkkunskaper, man ska prata fullgod svenska. Och så nej till storregion med Värmland.

Hur viktigt är valet för er?

- Det är ett viktigt val för alla men tyvärr ser valdeltagandet ut att bli väldigt lågt och det är därför jag är här, just för att visa upp mig och försöka få människor att förstå att det här är viktigt.

Vilket valresultat är du nöjd med?

- Jag är nöjd om vi klarar valresultatet från i höstas om vi lyckas öka bror helt på valdeltagandet, om vi lyckas få ut våra väljare.

Då fick Sverigedemokraterna 4,4 procent. Enligt en dagsfärsk Sifomätning hade de 3,4 procents stöd.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM