Hovrätten friar Aftonbladet och Expressen

avMikael Löfström

Foto: MAGNUS WENNMAN
Tidigare chefredaktörer Otto Sjöberg, fd chefredaktör Expressen och Anders Gerdin, fd chefredaktör Aftonbladet, utanför Svea Hovrätt.

Aftonbladet och andra tidningar har inte gjort fel genom att publicera utländska spelannonser.

Det står klart efter beslut i hovrätten i dag.

Jan Helin, chefredaktör för Aftonbladet.

Frågan om tidningar brutit mot lagen genom att göra reklam för utländska spelföretag har varit en lång rättslig följetong.

Aftonbladet och Expressens dåvarande chefredaktörer, Anders Gerdin och Otto Sjöberg, har stått åtalade för att ha "främjat deltagande i utom landet anordnade lotterier".

”Känns bra”

I dag meddelade hovrätten att tingsrättens fällande domslut ska rivas upp eftersom den nuvarande lagen strider mot EU:s diskrimineringsförbud.

– Det känns naturligtvis bra. Efter sex år i olika rättsalar har vi fått rätt. Dessutom är domen välskriven och väldigt tydlig så den kan inte misstolkas, säger Anders Gerdin.

Domen betyder inte att det nu är fritt fram för tidningar att publicera utländsk spelreklam.

Lagändring

Men Anders Gerdin hoppas på en ändring i lagen.

– Vårt nästa steg är att förhoppningsvis få en lagändring till stånd som innebär att främjandeförbudet tas bort, säger han.

Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Jan Helin:

– Det är en viktig dom för att den visar att främjandeförbudet står i strid med europeisk lagstiftning. Anders Gerdin har fört en lång kamp för att visa detta. Domen ger honom rätt. Vi gratulerar Anders, tackar för hans envetna arbete och inser att nu väntar en viktig diskussion om svensk lagstiftning. Denna dom ger oss stöd framåt i det arbetet.