Nu skrotas Homotippen

Av: Staffan Heimerson

Publicerad:
Uppdaterad:

Arbetsplatsen i Bergsjö byter namn

STOLT PERSONAL  Nordanstigs kommun har bytt namn på Homotippen. Numera arbetar de anställda på Homons återvinningscentral.
Foto: Foto: ULF HÖJER
STOLT PERSONAL Nordanstigs kommun har bytt namn på Homotippen. Numera arbetar de anställda på Homons återvinningscentral.

BERGSJÖ. Självklart och med yrkesstolthet bar Tommy Stridfeldt, 41, sina arbetskläder – en svart t-shirt med texten i rött: Homotippen. På baksidan var texten ännu stoltare: Homotippen Crew.

Homotippen? Kan det heta så?

Nej, inte längre. Namnbyte har ägt rum. Ett pressmeddelande kom i veckan från Nordanstigs kommunhus: ”Vi har bytt namn på Homotippen. Nu heter den Homons återvinningscentral (ÅVC).”

Bjuder på kaffe

Hade kommunen insett att namnet Homotippen var förargelseväckande, fördomsfullt och kunde såra människors känslor?

– Nja, svarade återvinningscentralens platschef Anders Tellin, 44, medan han bjöd på kaffe och bullar, visst hände det att folk utifrån frågade: ”Är detta sista avstjälpningsplatsen där ni dumpar dem som är gay?”

Namn på en sträcka

– Men vi har bytt namn därför att vi inte längre är en tipp. Vi är en återvinningscentral som sorterar. All metall går till Gävle och kommer till ny användning. Allt brännbart går till Sundsvall och används till att skapa värme och el.

Homon är namnet på en obebyggd sträcka mellan E4 och tippen och ”mo” är den geologiska beteckningen på sandjordsängarna. Namnet satte sig när i 1900-talets första år en i bygden berömd trollgubbe, som kunde göra spådomar och stämma blod, kallades Homogubben.

Publicerad: