Gaddafi fick vapen av Vitryssland

NYHETER

Mitt under demonstrationerna i Libyen flög vitryska plan med vapenleveranser till Gaddafis styrkor.

Diktatorn tros i sin tur ha betalat med blodsdiamanter.

Det uppger fredsforskningsinstitutet Sipri för TT.

Två gånger den senaste veckan – i torsdags och i lördags – flög det libyska regeringsplanet från Tripoli till Vitryssland. Det är oklart vad eller vem som fanns ombord.

Hugh Griffiths på Sipri säger till TT att det kan ha funnits diamanter ombord på planet.

Gaddafi kan fly

Det skulle i så fall kunna vara betalning för de vapen som Vitryssland flög till Gaddafi i mitten av februari. Den lasten ska ha varit på 40 ton och planet landade i öknen i södra Libyen, där utländska örlogsfartyg i Medelhavet inte kan övervaka flygtrafiken.

Numera råder vapenembargo, så några fler vapentransporter är inte att vänta.

Griffiths säger till TT att det intressanta nu är om Gaddafi kommer försöka fly till Vitryssland ombord på regeringsplanet. De båda länderna har nära politiska och ekonomiska förbindelser, och Vitryssland är ett av få länder som skulle kunna tänkas ta emot Gaddafi.

Svårt att nå svenskar

Ett svenskt Herculesplan på väg mot Tripoli står fortfarande på marken i Malta. Flygledningen i Tripoli har kollapsat och det är problem att få landningstillstånd. På planet kommer det att finnas en diplomat ur UD:s snabbinsatsstyrka som ska hjälpa till med evakueringsarbetet av svenskar.

Totalt befinner sig 47 svenskar i Libyen. Ett 10-tal av dem vill ut ur landet, varav fyra är i Tripoli. Men UD uppgav på måndagen att de har problem att nå sju av dem.

Planet ingår i en större operation som leds av Storbritannien. Ombord finns åtta pallar sjukvårdsutrustning som ska transporteras till Libyen.

– Vi försöker göra en kraftsamling i Tripoli eftersom det verkar som Gaddafi blir alltmer trängd där, säger Ulla Gudmundson, Sveriges ambassadör i Malta, till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM