Nya skandalbilder skakar USA:s armé

Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock och Adam Winfield är några av soldaterna som ställs inför krigsrätt.
Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock och Adam Winfield är några av soldaterna som ställs inför krigsrätt.

Bilderna föreställer döda civila afghaner – och amerikanska soldater som triumferande poserar bredvid.

Efter publiceringen i tyska Der Spiegel ber USA:s armé om ursäkt och soldaterna ska åtalas.

Likheterna med skandalbilderna från Abu Ghraib-fängelset är slående.

På nya skandalfoton som publicerats av tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel syns Gul Mudin, en afghansk bonde, som misstänks ha dödats av amerikanska soldater. För nöjes skull.

Fler än 4 000 bilder

Mudin ska ha dödats i en attack då amerikanska soldater misstänks ha skjutit mot civila helt utan anledning.

Mängder av bilder och videor ska finnas dokumenterade från attacken och då soldaterna efteråt poserat vid kropparna. Gul Mudins huvud hålls upp av flera soldater som leende fotograferas vid hans blodiga nakna kropp.

Der Spiegel har kommit över fler än 4 000 bilder som amerikanska soldater ska ha tagit under kriget i Afghanistan.

Den amerikanska armén har måndagens publicering bett om ursäkt för bilderna som läckt ut i samband med en en utredning mot 12 soldater som ska åtalas för dödandet av civila ”som tidsfördriv”. Soldaterna riskerar att ställas inför krigsrätt för dödandet.

”Motbjudande”

Överste Thomas Collins har i ett uttalande fördömt bilderna som armén är orolig ska förstöra relationer med det afghanska folket. Collins skriver att bilderna är ”motbjudande för oss som människor och strider mot de normer och värderingar som råder i USA”.

Både USA:s utrikesminister Hillary Clinton och nationella säkerhetsrådgivaren Tom Donilon har varit i kontakt med afghanska myndigheter för att be om ursäkt för att inte ytterligare skada det redan ömtåliga förhållande mellan de två länderna.

Nato befarar också att situationen kan få förödande konsekvenser och bidra till afghanska proteststormar mot den amerikanska arméns närvaro i landet.

Fruktar protester

Under måndagen syntes inga protester till, men en anledning kan vara att många afghaner varit lediga, och de närmsta dagarna kan bli avgörande för om bilderna orsakar en svår diplomatisk situation.

– Tidigare erfarenheter visar att det kan ta några dagar, men sedan kan människors ilska ventileras, säger en Nato-general till Der Spiegel.

Publisert: