Här attackeras svenska soldater – med raketgevär

NYHETER

Unik film visar svenska soldater i strid

Svenska soldater i Afghanistan har attackerats 15 gånger på mindre än två månader.

Nu släpper försvaret för första gången en unik film som visar hur en svensk patrull hamnar i strid.

Med en kamera på hjälmen filmar en svensk soldat hur talibanerna går till attack med raketgevär.

Säkerhetsläget för de svenska styrkorna i Afghanistan är fortsatt svårt med attacker i snitt var fjärde dag. Missionen FS-20 som tog över ansvaret för basen Northen Light i Mazar-E-Sharif den tionde december har attackerats 15 gånger.

Kan inte röra sig fritt

Inga svenska soldater har sårats i striderna men flera bepansrade fordon har skadats av hemmagjorda vägbomber.

Enligt arméinspektör Bernt Grundevik är läget i vissa delar av området oroande. Svensk trupp kan inte ens röra sig fritt på marken och tvingas flyga helikopter till avlägsna baser för att undvika överfall.

Under en pressträff på Högkvarteret i Stockholm i dag valde Försvarsmakten att publicera en flera minuter lång film som visar hur svensk trupp hamnar i strid. Enligt Bernt Grundevik är filmen ett tydligt exempel på den typ av situationer som soldaterna möter.

Filmen har spelats in med en kamera fäst vid hjälmen på en svensk soldat.

Hälsar på barn

Attacken skedde den åttonde oktober i fjol under ett patrulluppdrag. Soldaternas uppgift var att fotografera tre byggnader i en by några mil väster om basen i Mazar-E-Sharif.

Enligt underrättelserapporter kunde husen vara baser för talibaner. Samtidigt som en patrull till fots närmade sig byggnaderna för att ta bilderna väntade resten av soldaterna i byn 150 meter bort.

Filmen visar hur svenska soldater hälsar på några barn. I nästa klipp beskjuts de och barnen flyr undan i dammet.

Raketgeväret missade svenskarna med bara fem meter.

Plutonchefen Jonas Brobakke berättade själv om incidenten.

– Det var en fotpatrull som var 150 meter bort som blir beskjutna och vi går ut för att besvara elden. Men då ser vi kvinnor och barn så vi kan inte besvara elden, säger Jonas Brobakke.

Senare väljer svenskarna att gå till attack mot motståndsmännen.

Svenskarnas framryckning på 800 meter tar fem timmar och tillslut lyckas de driva bort fienden. Enligt Jonas Brobakke dödades inga motståndare under striden.

– Det här visar hur noga soldaterna är med att identifiera vad som händer innan de öppnar eld. Och hur noga de är med skjutgränser, när det kom kvinnor och barn i området avbröt de omedelbart en möjlighet att besvara elden, säger Bernt Grundevik