Rekord i taxiresor - trots sparkraven

NYHETER

Sveriges Radio sparkar 400 - åker taxi för 5,2 miljoner kr

1 av 2 | Foto: MILJONRULLNING - utan koll Förra året betalade Sveriges Radio ut 5,2 miljoner kronor för taxiresor. Anställda och f d medarbetare berättar om dålig kontroll och bristande redovisning. Samtidigt ska koncernen spara och minska personalstyrkan med 400 personer.

Sveriges Radio sparar på allt - utom taxiresor. Förra året åkte Sveriges Radio taxi för 14 400 kronor om dagen.

-Det var helt sjukt. Vart man än skulle så tog man en taxi, säger Lisa, en tidigare anställd.

Nya siffror som hämtats från Taxi Stockholm visar Sveriges Radio AB:s rekorddyra taxinotor. Under 2005 så betalade företaget ut 5,2 miljoner kronor på taxiresor.

Anställda och tidigare medarbetare berättar om ett system där taxiresorna sker utan kontroll och med bristande redovisning.

- Det var bara att hämta taxikuponger när man behövde åka. Ingen ifrågasatte vårt resande. En kollega till mig frågade vad han skulle göra av alla taxikvittona. Chefen tyckte att han skulle glömma dem, säger Lisa.

Sparar och sparkar

-Trots att jag slutat har jag fortfarande kvar block fulla med taxiresor hemma som ingen frågar om, säger Anna, en tidigare anställd.

Samtidigt som det frikostiga taxiåkandet så sparar Sveriges Radio. Fram till år 2010 ska personalstyrkan minskas med över 400 personer.

Peter Örn, vd, och Mikael Nilsson, kommunikationsdirektör, håller med om att företagets taxiresande kostar mycket.

"Det är naturligt"

-Det är en hög summa men med tanke på att Sveriges Radio har 2000 anställda och tiotusentals medverkande gäster varje år så är det naturligt med så höga taxikostnader.

-Men det finns absolut anledning att vara återhållsam. Vi har under längre tid sparat på administrativ och teknisk personal samt omkostnader, säger Mikael Nilsson.

Anders Haraldsson