Bildt: Lars Danielsson ljög

NYHETER

"I USA hade han varit på väg i fängelse"

Foto: Lars Danielsson.

Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson, ljög medvetet för katastrofkommissionen.

Det måste få konsekvenser, skriver förre statsministern Carl Bildt på Svenska Dagbladets ledarsida.

Det är ord och inga visor när moderaternas förre partiordförande Carl Bildt går till angrepp på Lars Danielsson i dagens SvD.

”Grundläggande fråga”

Bildt hävdar att Danielsson medvetet ljugit för katastrofkommissionen när det gäller vad han gjorde och vem han ringde efter tsunamin 2004. Enligt Bildt hade statssekreterare Danielsson sannolikt ställts inför rätta om en liknande situation utspelat sig i USA.

”Jag är förvånad över att reaktionen på detta inte varit starkare. För mig handlar det om en grundläggande fråga om förtroendet för vårt politiska system”, skriver Bildt.

Bakgrunden till Carl Bildts utspel är den förviring som tycks ha rått på UD efter tsunamikatastrofen i Asien för ett drygt år sedan. Lars Danielsson hävdade bland annat att han flera gånger under katastrofens första dag pratade med kabinettsekreterare Hans Dahlgren. Senare framkom det att han inte haft någon direktkontakt alls med Dahlgren.

Dessutom har ingen hittills kunnat intyga att Danielsson faktiskt åkte till sitt arbete på annandagen, vilket han själv påstår.

”Tydliga konsekvenser”

Carl Bildt konstaterar i Svenska Dagbladet att han inte kan kräva att Danielsson ska ställas inför rätta - så fungerar inte det politiska systemet i Sverige. ”Men jag kräver tydliga konsekvenser. Accepterar vi lögnen i dag har vi sanktionerat lögnen också i morgon”, skriver Bildt.

Aftonbladet.se har ännu inte nått Lars Danielsson för en kommentar.

Mia Carron