Budgetfixa ditt allrum

Murriga färger byts mot ljusa. Både soffans avtagbara klädsel och mattan går att tvätta – en förutsättning när det finns barn i huset.
NYHETER

Från murrigt och trångt till ljust och luftigt.

Aftonbladets inredare Cattis Brändström trollade fram ett härligt allrum på den lilla vinden.

Foto: Stefan Mattsson
Bokhyllan blir trappskydd Bokhyllan har flera funktioner. Dels fungerar den som skydd mot trappans öppning, dels som förvaring. Hyllan är byggd av mdf-skivor som målats vita. Hyllsektioneerna har skruvats fast i varandra och i golvet. Vinkeln passar peerfekt för tv:n.

Att få ett litet rum med ett

enda fönster i norrläge att kännas stort och luftigt är inte det lättaste. Särskilt som en brun soffa och en stor mörk matta sväljer det lilla

dagsljus som trots allt letar sig in.

Första steget blir med andra ord att byta ut den mörka inredningen mot en ljusare.

Den nya soffan Karlanda från Ikea har ett vitt överdrag som är lätt att ta av och går att tvätta i maskin.

Även den måttbeställda mattan från Inreda Mattvaruhuset är tålig och går att tvätta – passar med andra ord också i en barnfamilj!

Reflekterar ljuset

Soffbordet är egentligen för stort för ett sådant här litet rum. Men eftersom den röda bordsskivan lackades vit, ”försvinner” bordet i mattan och upplevs inte som skrymmande. Dessutom hjälper den vita färgen till att reflektera ljuset.

Under många år fyllde de originella och tuffa hyllorna i ek sin funktion som både förvaring och skydd mot trappan. Men helt barnsäkra var de aldrig, eftersom det gick att krypa under hyllplanen rätt ut i trappan. Med en tvååring i huset var det alltså läge för en annan lösning.

60 bilder på väggen

Med hjälp av mdf-skivor – en relativt billig lösning – byggdes en måttanpassad hylla runt trappans öppning. Allt målades vitt med en ganska grov pensel, vilket är ett smart knep som väcker liv i ett material som annars kan kännas dött.

Färgskalan i rummet hålls enhetligt ljus och som blickfång bryter endast den härliga fotoväggen av. Här trängs mer än 60 bilder fyllda av minnen tillsammans med släkt och vänner. Det är en enkel och rolig idé både för familjen som bor här och för de som hälsar på.

Cattis Brändström

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård