Nyheter

En järnvilja med granitstämma

NYHETER

Totta Näslunds tysta kamp mot cancern är över

I lördags kväll skulle Totta Näslund, 60, ha stått på scen i sin barndoms by.

Men cancern stoppade honom - och han gav återbud timmarna innan.

I söndags morse avled han.

JOBBADE IN I DET SISTA Så sent som i lördags kväll hoppades Totta Näslund på att kunna uppträda. En spelning i hans uppväxtort Köpmanholmen var bokad. I går morse avled han.
JOBBADE IN I DET SISTA Så sent som i lördags kväll hoppades Totta Näslund på att kunna uppträda. En spelning i hans uppväxtort Köpmanholmen var bokad. I går morse avled han.

- Han var mannen med järnviljan, men till slut gav kroppen upp, säger vännen och kollegan Bengt "Bengan" Blomgren.

Efter 35 år i branschen har nu en av Sveriges mest säregna och raspiga röster tystnat.

Torsten "Totta" Näslund har sedan förra sommaren i tysthet kämpat mot cancern.

- Den första tumören fick de bort och då såg prognosen rätt god ut. Men för något halvår sedan kom cancern tillbaka igen, i levern, säger Tottas farbror Jan Näslund.

Skulle ha uppträtt

I början av helgen lades Totta Näslund in på Östra sjukhuset i Göteborg där han stilla somnade in halv nio igår morse.

-Vi visste om att behandlingen inte hade fungerat. Men att det skulle gå så fort hade man ingen känsla av alls, säger kollegan och nära vännen Dan Hylander.

Men trots sjukdomen jobbade Totta Näslund in i slutet.

Så sent som i lördags skulle han ha uppträtt i hembygden Köpmanholmen på Holmen Blues-festival. Både Totta och arrangörerna hoppades in i det sista att spelningen skulle bli av. Men sjukdomen tvingade honom att ställa in sin medverkan för första gången sedan festivalens start.

- Vi tog upp en applåd med publiken under kvällen i hopp om att han skulle tillfriskna. Sedan hände det här. Det är tungt för hela Köpmanholmen, säger Jan Näslund.

Den första april fyllde Totta 60 år och firade både födelsedagen och tio år som soloartist med stort kalas på Palace i Göteborg.

-Han var i full form och vi var i gång in på småtimmarna. Han spelade i flera timmar, säger Jan Näslund.

Spelningar bokade

I slutet av maj åkte Totta och Tottas Bluesband till Bob Dylans hemstad Hibbing i Minnesota, USA för att hedra sångaren med en spelning.

-Han visade prov på en otrolig styrka, hur han orkade med flygresan över Atlanten vet jag inte, säger vännen och kollegan Bengan Blomgren som var med på resan.

- Det blev en fantastisk resa, speciellt för Totta som var ett av Dylans största fans. Han kände att det var en grej han ville göra, mitt i allt lidande.

Flera av Totta Näslunds vänner och anhöriga beskriver hans enorma vilja att besegra cancern. Han hade hela sommaren bokad full med spelningar över Sverige.

"Bättre än någonsin"

-Mannen med järnvilja, det var Totta. När vi var på turné tillsammans i våras hörde vi honom aldrig klaga. I stället sjöng han bättre än någonsin. Låtarna fick ytterligare en dimension, säger Bengan Blomgren.

-Vi trodde han skulle klara det här, säger yngre brodern Kent Näslund.

I går samlades vänner och anhöriga till Totta Näslund för en minnesstund i Göteborg.

Han sörjs närmast av en son och tre syskon.

Ovanligt med levercancer

Linda Hjertén, Karin Östman

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter