Det våras för kronan

NYHETER

Glada nyheter för semesterfirare

Foto: Semesterfirarna kan glädja sig åt att kronan nu är starkare än på länge.

Kronan har stärkts rejält den senaste tiden, till glädje för dem som planerar att semestra i utlandet. Dollarn har inte varit så billig sedan förra våren.

För de svenska exportföretagen är det inte lika välkommet.

Det våras för kronan lagom till sommarsemestrarna. Och det är främst dollarn som har fått stryk. Sedan årsskiftet har den försvagats med drygt 10 procent gentemot kronan.

En dollar kostade vid lunchtid på måndagen 7:09 kronor, den lägsta dollarkursen på drygt ett år. Men kronan har även stärkts mot euron, som kostade 9:19 på måndagseftermiddagen.

– Det är onekligen många saker som talar för Sverige. Vi har en väldigt stark tillväxt, ett bytesbalansöverskott, starka statsfinanser och en centralbank som lutar mer och mer åt att den kommer att höja en del till, säger Henrik Degrér, analytiker vid SEB Merchant.

Varit i underläge

Ränteskillnaderna är en viktig faktor för aktörerna på valutamarknaden. Eftersom Riksbanken haft en betydligt lägre styrränta än Europeiska centralbanken (ECB) och den amerikanska centralbanken (Fed) har kronan varit underläge i när placerarna jagar bästa avkastning. Men det här håller på att förändras.

Riksbanken väntas höja sin styrränta senare i juni, med 0,25 procentenheter till 2,25 procent. Sedan tror bland andra SEB och Handelsbanken att räntan höjs ytterligare två gånger i år. Då skulle reporäntan hamna på 2,75 procent. ECB väntas senare i veckan höja sin styrränta med 0,25 procentenheter till just 2,75 procent. Samtidigt kan Fed ha nått slutet på sin åtstramning, efter att ha höjt räntan 16 gånger i rad.

Stark position

Dessutom är placerarna nu mindre riskbenägna än tidigare. Då blir inte längre avkastningen avgörande. I stället hamnar så kallade fundamenta – grundläggande, reella ekonomiska faktorer – i blickpunkten. Och där har Sverige en stark position. Euroområdet har en betydligt trögare ekonomisk utveckling medan USA brottas med gigantiska bytesbalansunderskott.

För svenskar som planerar att semestra utomlands är kronförstärkningen välkommen. För resebranschen likaså. Men många stora svenska exportföretag har kostnader i kronor eller euro medan försäljningen sker i dollar. Skogsföretag och delar av verkstadsindustrin drabbas främst.

Peter Challis/TT