Sushin kan vara full av larver

NYHETER

Anisakislarverna orsakar svåra buksmärtor

1 av 2 | Foto: Smaklöst Rundmasken kan finnas i de flesta fiskarter.

Se upp innan du mumsar i dig din sushi.

Den råa fisken kan vara full av farliga larver - som kan ge magsmärtor så svåra att de förväxlas med magcancer.

Larverna - av arten Anisakis simplex - finns i havsfisk som sill, makrill och torsk. Den är känd sedan tidigare, men enligt en ny doktorsavhandling av norrmannen Einar Strømnes är den mycket vanligare än trott hittills. Detta är dåliga nyheter för sushiälskare. Den vita spolmasken - som blir upp till två centimeter lång och hittas ihoprullad som en spiral i fisken - kan orsaka svåra magsmärtor, illamående, kräkningar och allergiska reaktioner.

Måste ha varit fryst

- Får man en inkompetent tillagad sushi, som inte varit fryst, riskerar man smärtsamma problem, säger parasitologen Dan Christensson till aftonbladet.se.

Fryses sushiköttet före tillagning dör maskarna och blir ofarliga.

- Men så klart är det fortfarande otäckt att hitta dem i maten, säger Dan Christensson.

Einar Strømnes har testat en rad norska fiskarter och hittat mask i nästan allihop. Och till skillnad från vad man trott hittills lever den inte bara i buken och levern, utan även fritt i köttet hos hälften av de undersökta fiskarna.

Kan bli 23 centimeter

I Japan blir upp till 2000 människor varje år sjuka av de läskiga inkräktarna, som kan bli hela 23 centimeter långa när de utvecklas till maskar. Men gör de först när de via fisken hamnar i magen på sälar och andra havslevande däggdjur.

I Sverige rapporterades förra året bara ett fåtal matförgiftningar av anisakislarver.

- Det är ovanligt här än så länge, men det kan finnas ett mörkertal eftersom alla inte anmäler matförgiftningar, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Karin Henriksson