Gapigt värre med mobiltelefoner

NYHETER

Lock för öronen, bullrig miljö och mobiltelefon är en i högsta grad högljudd kombination.

Det har personal och passagerare på SAS upptäckt sedan man öppnat möjligheten för resenärer att prata i telefon med ip-telefoni.

Frågan är: Vad tycker du om störande mobiltelefoner? Ska de verkligen få finnas överallt?

Med bredbandstjänst ombord i flygplanen har passagerare inom SAS numera möjlighet att prata i telefon via så kallad ip-telefoni. Med hörlurar och en liten mikrofon går det fint – rent tekniskt - att ringa från flygkabinen via sin dator, något som varit omöjligt tidigare på grund av mobiltelefonförbudet.

Lock för öronen

Men ett nytt problem har dykt upp. Inne i kabinen bullrar det en del och ibland slår det ju lock för öronen lite grann, vilket fått till följd att en del passagerare inte kunnat hålla nere talnivån.

– Det kan vara väldigt störande eftersom man använder hörlurar och pratar rätt ut. jag kom just ned en nattflygning där kabinpersonalen fick säga till en kille som pratade mitt i natten, säger SAS Airlines internationals vd Lars Lindgren till tidningen Ny Teknik.

Företaget kommer att få ta ställning till användandet av ip-telefoni inom kort, konstaterar han.

– Det är ju så att om man köper en biljett i businessclass gör man det av två skäl. Det ena är att man vill ha bekvämlighet, det andra att man vill ha avskildhet, konstaterar Lindgren.

Nya system på väg

En lösning skulle kunna vara att bara tillåta ”tyst” kommunikation av typen sms nattetid.

För det lär inte bli färre som ringer från flygplanen i framtiden. På bägge sidor Atlanten utvecklas system där man ska kunna ringa med sin vanliga mobiltelefon via en relästation ombord.

Robert Triches