Polis skrämde barn i skolan

NYHETER

Hotade att trakassera deras föräldrar om de inte samarbetade

Först stormade den arge och högljudde mc-polisen in i 11 och 12-åringarnas klassrum och skrek:

– Nu är det krig!

Sedan tog han sin tjänstemotorcykel till en närliggande förskola och körde runt på gräsmattorna utanför, berättar rektorn på skolan.

Anklagelserna mot den 40-årige mc-polisen gäller en händelse för ett par veckor sedan i en liten byskola i Falutrakten. Mc-polisen, uppenbarligen på jakt efter sin sons stulna cykel, stormade utan förvarning och arg och gormande in i 5-6:ans klassrum, iförd full uniform och under arbetstid, och sa:

– Nu är det krig!

Skolans rektor berättar att de tjugotalet barnen i klassen blev häpna – och rädda.

– Till och med killarna som försöker vara lite tuffa blev skrämda. Och det kan man ju förstå. Vem som helst hade blivit byxis av något sådant.

Fick en vecka på sig

Enligt rektor ska polisen dessutom ha hotat barnen med att trakassera deras föräldrar i byn med övernitisk trafikbevakning om inte sonens cykel kom fram. Barnen fick en vecka på sig.

– Det här är verkligen beklagligt. Vi arbetar mycket i skolan med att ge barnen en sund värdegrund som innebär att man ska respektera varandra i samhället, och särskilt polisen. Vad en sådan här händelse gör för barnens förtroende för polisen kan man bara gissa.

Efteråt ska polisen ha tagit sin polismotorcykel och åkt till en närliggande förskola och kört runt på gräsmattorna utanför, letandes efter den stulna cykeln.

– Det kom ut några från förskolan och frågade vad som stod på och någon sa att ”så här skulle du väl inte göra om det var någon annans cykel som var borta?”, säger rektorn.

Ringde chefen

Polismannen ska då ha svarat:

– Det är min förbannade skyldighet som pappa att hitta cykeln.

Senare samma dag, när polismannen gett sig ifrån skolområdet, ringde rektorn till polisens chef och fick då veta att polismannen ifråga egentligen skulle ägnat sig åt trafikövervakning i byn när han letade efter sin sons cykel.

– Jag fick veta att flera upprörda föräldrar hade ringt och att polischefen hade kallat in polismannen ifråga för ett samtal. Med det var jag nöjd, säger rektorn.

Information om händelsen hade dock nått även till länspolismästare Matts Johansson.

– Om det här har gått till så som berättats för mig i media och av föräldrar så är det olämpligt uppträdande, säger länspolismästaren. För att få saken utredd så har jag lämnat ärendet vidare till åklagaren, säger han.

Åklagare inkopplad

Utredningen ligger på internutredningsenheten i Västmanlands län och åklagare på Riksenheten för polismål i Göteborg har inlett förundersökning.

– Det blir åklagare som får avgöra om det finns grund för åtal eller inte, säger Björn Dennbrink, kommissarie och chef för internutredningsenheten.

Och även om det som polismannen påståtts ha gjort inte befinns vara brottsligt, så kan det bli tal om andra åtgärder.

– Länspolismästaren har möjligheten att skicka ärendet vidare till Polisens ansvarsnämnd, PAN, för bedömning om det finns grund för exempelvis löneavdrag eller varning, säger Björn Dennbrink.

Aftonbladet.se har varit i kontakt med polismannen ifråga som inte alls var intresserad av att svara på frågor.

Vad hände egentligen i skolan?

– Jag vill inte prata med dig, säger han och lägger på luren.

Robert Triches