"Sibas gratis- cykel är livsfarlig"

NYHETER

Elektronikkedjan har sålt minst 50000

1 av 3 | Foto: Hemelektronikjätten Siba har sålt 50000 till 60000 kampanjcyklar.

Gratiscykeln från Siba är en dödsfälla.

Det anser cykelorganisationen FoG som låtit testa cykeln.

- Den är livsfarlig, säger FoG:s vd Klas Elm.

Teknikgiganten Siba har länge haft en kampanj - köp en tv, få en cykel på köpet. Kampanjen är slut sedan i maj, men cykeln säljs nu i stället på Sibas varuhus.

- Vi har sett bristerna på den här typen av cyklar och ville testa den på ett riktigt institut. Testerna visade att cykeln inte höll måttet, säger Klas Elm, vd på Svenska cykelfabrikant- och grossistföreningen, FoG.

Framgaffeln sprack

FoG lät företaget Svensk maskinprovning testa Sibas cykel på åtta särskilt viktiga punkter, som bromsarna, framgaffeln och styret.

- Två punkter klarade inte ens hälften av kraven, säger Klas Elm.

Både framgaffeln och styret fick sprickor efter halva testet. Bromsarna fick också stark kritik, eftersom de inte fungerade lika bra i vått som i torrt underlag.

- Det är livsfarligt. Går framgaffeln av när man cyklar så åker man ju i backen, tänk då om man befinner sig på en trafikerad väg, säger Klas Elm.

FoG är en branschorganisation för cykelproducenter. Kan inte det här testet tolkas som att ni känner er hotade av att Siba ger bort cyklar gratis?

- Vi verkar för att cyklar ska vara av hög kvalitet och säkra. Synen på cyklar försämras av livsfarliga cyklar som denna, säger Elm.

På Siba slår man dock ifrån sig kritiken.

- Vi har haft just den här typen av cykel sedan 2004 och sålt mellan 50000 och 60000 exemplar. Totalt har det inkommit ett 50-tal felaktiga cyklar per år. Det handlar om 0,25 procent, säger Sibas informationschef Sara Widman.

Siba: "Små detaljsaker"

På de cyklar som reklamerats har det enligt Sara Widman inte påvisats ett enda allvarligt fel.

- Det har bara rört sig om små detaljsaker. Skulle vi fått en enda indikation på att vi fått ett allvarligt fel, skulle vi dragit tillbaka dem på en gång.

Kommer ni att dra tillbaka den nu när den utpekas som livsfarlig?

- Nej, vi har vår reklamationsstatistik att luta oss mot. Men jag välkomnar en standard som alla måste följa, något slags kvalitetsmärkning. Det skulle vara mycket intressant att göra tester på andra cyklar i samma prisklass och se hur de skulle stå sig i samma test, säger Sara Widman.

Drabbad?

Tipsa oss!

Emma Löfgren