Dataspel ska träna svenska soldater

Publicerad:
Uppdaterad:

Blir nytt läromedel för styrkor i FN-tjänst

1 av 3
Dataspelet "Foreign Ground" utvecklas vid Försvarshögskolan och ska bli en del av utlandsstyrkornas utbildning.

Dataspel som handlar om krig har funnits länge. Där det gäller att döda så många som möjligt. Nu finns ett dataspel för fred - och det ska användas av svenska soldater i FN-tjänst utomlands.

Det svenska försvaret har bytt inriktning. I dag handlar det inte längre om det klassiska invasionsförsvaret - att anfalla eller försvara sig mot andra länder. I stället satsar man allt mer på arbeta för freden i krigshärjade områden utomlands.

Och nu ska dataspelet bli en del i utlandsstyrkornas utbildning. Vid Försvarshögskolan håller spelet "Foreign Ground" just nu på att utvecklas.

– Ett av de viktigaste syftena är att lära de svenska soldaterna om kulturella skillnader, säger Anders Frank, projektledare och forskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Det är till exempel stor skillnad på hur man ser på våld i Kosovo och i Liberia. I Kosovo ses våld som en provokation, det är något negativt. I Liberia däremot, signalerar ett militärfordon styrka - och ses som något positivt.

Roll som gruppchef

Hemma framför datorn får den blivande FN-soldaten rollen som gruppchef på patrull i utkanten av Liberias huvudstad Monrovia.

Genom filmmaterial och fotografier har ett verklighetstroget datalandskap tagits fram. Gruppchefen ställs inför olika frågealternativ.

– En fråga kan vara: "Hej, jag är från Sverige, såg du fotbollsmatchen i går?" Då spelar datorn upp en scen som visar att det är ett bra sätt att möta en liberian på, berättar Anders Frank. Men om man i stället väljer frågealternativet: "Har ni sett några vapen i området?" - så blir svaret helt enkelt det som personen tror att man vill ha - det är ett dåligt sätt att inleda ett samtal på.

Anders Frank säger att inte minst kriget i Irak har visat hur viktigt det är att soldaterna förstår hur människorna i ett visst land tänker. Att gå fram till fel person, ställa fel fråga kan göra att kontakten med civilbefolkningen skär sig totalt.

Stort intresse

Ännu så länge finns bara en prototyp av dataspelet hos Anders Frank och hans kollegor på Försvarshögskolan. Det närmaste året kommer han att ägna sig åt att få upp intresset för att dataspel ska bli en naturlig del i utbildningen av svenska utlandsstyrkor.

- Intresset är jättestort, jag hoppas att det här kan bli verklighet inom fem år.

I september kom en grupp soldater hem efter ett halvår i det krigshärjade Liberia.

- De fick prova dataspelet och de kände igen sig i situationerna som spelas upp där. En person kunde till och med peka ut i dataspelet var de hade gått någonstans, så det var ju ett bra bevis på att spelet gjorts verklighetstroget.

Ett komplement

Men finns det inte en risk att det blir väldigt opersonligt att möta människor genom ett dataspel i stället för i verkligheten?

- Jo, det är klart. Det här spelet ska vara ett komplement. Det ger många fördelar - som att vi kan lagra information om olika scenarior och om hur olika miljöer ser ut, säger Anders Frank.

Johanna Melén

Publicerad: