Ung spjutkastare dog under träning

NYHETER

19-åringens hjärta stannade mitt i kastet.

Han föll ihop och dog tvärt på norska idrottshögskolans hallgolv - framför ögonen på sin egen pappa och 100 tränande ungdomar.

- Hans hjärta stannade och gick dessvärre inte att få igång igen, säger högskolans informationschef till norska Verldens Gangs nätupplaga.

Träningen som leddes av en av Norges mest profilerade spjuttränare ägde rum i går kväll, och 19-åringens pappa fanns i hallen och fick se sin som dö.

Läkare fanns i hallen

På plats fanns också läkaren Tadeusz Tomala. När han såg 19-åringen segna i hop sprang han genast bort till honom och satte igång hjärt- lungräddning.

- Så fort jag kom fram till honom så förstod jag vad som hade hänt, säger Tomala till Verldens Gang.

Ambulans tillkallades och inom loppet av någon minut hämtades också en hjärt-lungmaskin från idrottshögskolans reception.

"Det var tragiskt"

Samtidigt fanns ett 100-tal ungdomar i hallen, som var abonnerad av Oslo Friidrottskrets mellan klockan 17.00 och 19.00.

- Det var tragiskt. Det var så många utövare i hallen, säger Tomala, som själv var på plats för att träna en av de unga friidrottsgrupperna.

Efter den tragiska händelse ombads alla att lämna hallen.

I Sverige dör 8000 personer per år i plötslig hjärtdöd. Framförallt drabbas äldre, men samtidigt är tillståndet också den allra vanligaste orsaken till plötslig död bland barn och ungdomar.

För tre år sedan avled 38-årige Per Petterson från Göteborg i plötslig hjärtdöd under en innebandymatch.

Sedan dess har scenaroit upprepats på flera svenska orter - unga har personer segant i hop och dött - utan förvarning.

Karin Henriksson