Snöar det? Då kan du slippa böter

NYHETER

Nya fartkamerorna avstängda vid dåligt väder

Förra året klarade sig 9 000 fortkörare undan böter.

  Orsaken var i de flesta fall dåligt väder.

  – Det kan ha snöat eller regnat så mycket att man inte sett föraren, säger Anders Wiman vid Rikspolisstyrelsen till aftonbladet.se.

Foto: Mattias Carlsson
Fartkamerorna får problem vid dåligt väder.

Fartkamerorna längs Sveriges vägar avslöjade rekordmånga fortkörare under förra året. Enligt Göteborgs-Posten fick 24 414 personer böta sedan de avslöjats som fartsyndare.

Skymd av backspegeln

Men antalet fortkörare som klarade sig undan lagens långa arm var även de rekordmånga 2005. Över 9 000 bilister - var fjärde fortkörare - slapp böter, trots att de kört för fort.

Orsaken till detta är i majoriteten av fallen att det varit så dåligt väder - snö, regn eller dimma - att det inte gått att fastställa förarens identitet med hjälp av bilderna från fartkamerorna. Att föraren lutat sig bakåt eller suttit skymd av backspegeln i fotoögonblicket kan också leda till att ärendet avskrivs.

– Vi måste kunna identifiera både fordonet och föraren för att kunna driva frågan vidare, säger Anders Wiman, projektledare för trafiksäkerhetskameror vid Rikspolisstyrelsen/Vägverket.

Under året ska samtliga fartkameror längs de svenska vägarna bytas ut mot nya. Enligt Anders Wiman är tekniken bättre i de nya kamerorna. Men det innebär inte att de kommer att kunna avslöja en fortkörare även i hällregn.

Då kommer de nämligen att vara avstängda.

Minska medelhastigheten

– Om det snöar eller regnar kraftigt så slår man av kameran. Orsaken till det är att vi vill slippa det merarbete det innebär att gå igenom material som inte går att använda, säger Wiman.

Syftet med fartkamerorna, förklarar han, är att minska medelhastigheten - genom minsta möjliga antal böter.

– Vi har ingen glädje i att sätta fast människor. Vår dröm är ju egentligen att noll personer ska bötfällas.

Mia Carron