Frågorna som inte fick svar

NYHETER

Ett år av oberoende granskning och förhör i KU - men fortfarande är det många frågor som inte fått något svar.

1 Varför förstod inte ledande tjänstemän och ansvariga politiker allvaret i tsunamirapporterna på annandagen?

Före fem på morgonen nåddes UD av de första larmrapporterna. 06.28 talade ett mejl om sju meter höga vågor över Thailands kust och att över 20 000 svenskar kunde finnas i området.

Aftonbladets nätupplaga kablar ut nyheten om katastrofen vid femtiden. Samtidigt byts pappersrullar och Aftonbladet blir snabbast i Europa att komma ut med nyheten i tryckt form.

Från nyhetsbyrån TT går första telegrammet som talar om döda och skadade turister ut klockan 05.42.

De två första teamen med reportrar och fotografer från Aftonbladet lyfter från Köpenhamn och Stockholm på eftermiddagen.

2 Var Lars Danielsson på jobbet på söndagsförmiddagen?

Statsministern och hans statssekreterare talade med varandra 07.45 på morgonen. Sedan säger Danielsson att han cyklade till jobbet vid tiotiden. Men ingen har sett honom.

3 Varför ljög Danielsson om telefonsamtalen?

Inför Katastrofkommissionen påstod Lars Danielsson att han talat i telefon med Hans Dahlgren upprepade gånger på annandagen. Men Dahlgren nekade - och fick rätt av Telia.

4 Såg Göran Persson verkligen några nyheter?

Statsministern säger att han såg nyheterna på Sky News klockan sju. Men han insåg inte vidden av katastrofen. Själv förklarar han det med att "man inte alltid är helskärpt". I sändningen rapporteras om tio meter höga vågor.

5 Varför informerades inte utrikesministern löpande?

Göran Persson talade med sin statssekreterare. Laila Freivalds fick ett samtal från chefen för UD:s ministerkansli vid tiotiden. Men hennes närmaste man Hans Dahlgren ringde aldrig. Inte heller Göran Persson eller hans närmaste man.

6 Varför struntade UD:s ledning i att lyssna på folk på plats?

Mängder av oroliga anhöriga och människor som själva drabbats av flodvågen i Thailand ringde till UD under hela annandagen. Men ingen i ledande ställning tog reda på vad de hade att berätta.

7 Varför trodde ingen på media på annandagen?

30 timmar efter de dödande flodvågorna var kabinettssekreterare Hans Dahlgren på väg till jobbet. Han går förbi löpsedlar där det talas om hundratals döda, han vidarebefordrar informationen till statsministern i mobiltelefonen.

Göran Persson jämför med Estonia - först nu börjar han fatta vad som hänt.

Men redan på söndagen fanns mängder av rapporter i media. Varför brydde sig ingen då?

Läs mer

Tidigare artiklar

Anette Holmqvist