Nyheter

Chipsen kan bli en dödsfälla

NYHETER

Hylla i en vanlig butik helt övertänd på fem minuter

En hel butikshylla har på fem minuter blivit helt övertänd. Här har de brandgaser som bildats antänts.
En hel butikshylla har på fem minuter blivit helt övertänd. Här har de brandgaser som bildats antänts.

En hylla chips i en vanlig butik kan bli en dödsfälla på mindre än fem minuter.

– Man måste släcka en chipsbrand inom två minuter, sedan hjälper bara sprinklers, säger Björn Albinsson, brandingenjör vid Räddningsverket.

Här har chipsen brunnit 2,5 minuter och branden sprids snabbt.

På uppdrag av Räddningsverket har Statens provnings- och forskningsinstitut testat att tända eld på en hylla chips, motsvarande den som finns i en normalstor Konsum- eller Ica-butik. På mindre än fem minuter var hela hyllan övertänd och endast sprinklersystem eller brandkåren skulle ha räddat butiken från att bli totalt utbränd. Spinklers är dock en dyr historia och Räddningsverket kan inte tvinga någon att göra en installation.

75 kilo fett

– Jag tror att det rätt unikt med sprinklers och de flesta butikerna har inte ens automatiskt brandlarm, säger Albinsson.

Det är fettet i chipsen som utgör brandfaran och testet utfördes på både ostbågar och chips. Av 275 kilo chips bestod 75 kilo av fett.

”Vanliga butiker i farozonen”

– Det här var faktiskt en överraskning för oss. Vi trodde främst att det var farligt för stormarknader med mycket stora mängder chips, men det visar sig nu att även vanliga butiker ligger i farozonen, säger Björn Albinsson.

Räddningsverket säger att det inte är farligt att ha chips hemma.

– Nej, det är mängden det hänger på. Hemma har man inte så mycket chips och det finns även annat som är brandfarligt i hemmet, säger Albinsson.

Vill utbilda personal

Efter tips från en person som råkat elda upp en chipspåse som ramlat över ett ljus, testade verket även att elda en enskild påse.

– Det brann bra men det mesta av potatisen fanns kvar i påsen.

Räddningsverket försöker nu få alla butiker att utbilda sin personal i att kunna hantera en brand och släcka med till exempel brandsläckare. Det är också viktigt att personalen lär sig utrymma butiken vid en brand.

Svensk Handel och också informerat sina medlemsbutiker om brandfaran.

Därför är "snacks-branden" farlig

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter