Nyheter

Sökes: Fler sopstationer

NYHETER

...men ingen vill ha dem som granne

Företaget som har ansvar för sopstationerna kräver nu att politikerna hjälper till för att lösa situationen i Stockholm.

-Vi får inte igenom det vi vill för att det ska funka, säger regionchef Ulla Krohn.

Varje gång du köper en liter mjölk betalar du två öre extra för återvinningen av förpackningen. Genom sådana avgifter betalar vi 155 kronor per person och år för att våra förpackningar ska återvinnas.

Pengarna går till Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI), som ägs av förpackningsindustrin och som har ansvaret för sopstationerna. Men FTI säger sig inte kunna sköta uppdraget eftersom politikerna inte hjälper till.

"Det måste bli enklare"

-Politikerna talar emot sig själva för de vill ha bort förpackningarna från hushållssoporna, samtidigt finns det ingenstans att lämna förpackningarna. Det måste bli enklare för folk att lämna sitt material, säger Ulla Krohn.

De återvinningsstationer som redan finns står under konstant hot att bli borttagna för att ge plats åt nybyggnationer. Nu kräver FTI bland annat nya stationer och större behållare.

-En del behållare tömmer vi sju dagar i veckan, men de är ändå överfulla, säger hon.

Sätter ner foten

Men miljöborgarrådet, Viviann Gunnarsson (mp), säger att Stockholms stad gör vad man kan för att uppfylla FTI:s önskemål. Problemet är att stockholmarna vill ha nära till avfallslämningen, men ändå inte vill ha det in på knuten.

-Så fort vi sätter ner foten och vill ha en återvinningscentral eller station någonstans så är det någon som klagar och överklagar, säger hon.

Hon påpekar också att det är producenterna som ska bekosta insamlingssystemet och att de inte kan lägga skulden på politikerna för sopbergen runt återvinningsstationerna.

-Det handlar om att de hittills inte velat stå för sina kostnader. Det ska gå runt med de avgifter som ligger på förpackningarna, det har folk redan betalat en gång.

Politikernas lösning på sopeländet

Så vill miljöborgarrådet Vivann Gunnarsson (mp) lösa sopeländet:

Tidigare:

Bilder

Överfyllt och skitigt? Mejla bild på din sopstation och berätta var den finns.

Protestera!

Skicka in din protestlista! Vi lämnar över dem till finansborgarrådet Annika Billström.

Diskutera

Eva Buskas

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter