Man gripen för sju år gammalt pojkmord

NYHETER

12-åring försvann på väg hem från skolan

Helsingborg

En tolvårig pojkes försvinnande utanför Ängelholm 1999 kan vara på väg att klaras upp. En 53-årig man från trakten sitter anhållen misstänkt för att ha mördat pojken.

Mannen anhölls i sin frånvaro redan på måndagskvällen och hämtades odramatiskt av polisen tidigt på tisdagsmorgonen. Chefsåklagare Mikael Björk har beslutat anhålla honom som misstänkt för mord på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Mannen har tidigare varit aktuell i samband med pojkens försvinnande och satt en tid häktad, men släpptes då i brist på bevis. Polisen är mycket förtegen om vad som nu har aktualiserat misstankarna mot mannen, men klargör i alla fall att pojkens kropp inte har påträffats.

Lars Förstell, Skånepolisens informationsdirektör, säger att länskriminalen av och till arbetat vidare med fallet under de sju år som gått. Han beskriver dagens genombrott som frukten av ett tålmodigt polisarbete. Nu vidtar ett intensivt skede i utredningen.

- Nu när vi har den misstänkte frihetsberövad kan vi börja jobba med saker som vi inte kunnat göra innan. Vi behöver vi de närmaste dygnen för att ägna oss åt det med full kraft, säger Förstell.

Stort spaningspådrag

Tolvåringen försvann en torsdagskväll i början av maj 1999 när han lämnat skolan för att bege sig hemåt. Ett stort spaningspådrag letade efter honom i området utan resultat. Redan kort tid efter försvinnandet misstänkte polisen att han hade mördats.

På måndagskvällen meddelade polisen att en misstänkt anhållits även i ett annat mordfall i Nordvästskåne i slutet av 1990-talet. Det anhållandet gjordes till följd av arbetet inom Skånepolisens speciella grupp för äldre olösta mordfall, så kallade "cold cases". Det misstänkta mordet på den tolvåriga pojken har däremot inte hanterats inom den gruppen.

Peter Palmkvist/TT