Hon ville flytta hem till pappa

NYHETER

Flickan trivdes inte med mammans nye pojkvän

Foto: MATTIAS CARLSSON
barnen sörjer Den mördade 12-åringens skolkamrater sökte i går tröst hos varandra. Många säger att hon var den sötaste tjejen i skolan. I morgon ordnar skolan en minnesstund.

Flickan ville flytta till sin pappa.

Det har både hon och mamman sagt till utomstående.

- Om inte föräldrarna kan komma överens måste någon ändå ta tag i situationen.

Det säger Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog i Stockholm.

Den nu döda 12-åriga flickan trivdes inte med mammans nye 26-årige pojkvän. Hon sa att hon ville flytta till pappan. Föräldrarna hade gemensam vårdnad om flickan.

- Om barn säger detta måste vuxna i omgivningen reagera. Det kan vara en lärare, en skolsköterska, en idrottstränare eller en vän, men någon måste göra det, säger Malin Alfvén.

Hon är medveten om att det kan vara väldigt svårt att som utomstående göra socialtjänsten uppmärksam på att det finns problem i en familj.

- Vi måste arbeta för att människors förtroende för socialtjänsten ökar, säger hon.

Sin egen talan

I vårdnadstvister finns en rättspraxis att barn får föra sin egen talan från cirka 12 års ålder. Det innebär att barnen får berätta var de vill bo, hos vem de vill bo och att domstolen ofta tar hänsyn till det.

- Det finns ingen åldersgräns i lagtexten men det har utvecklats en praxis, säger Malin Alfvén.

Barn är oerhört lojala mot sina föräldrar och därför kan de många gånger förneka att det finns problem.

Skyldig att anmäla

- Om min Kalle kommer hem och säger att Lasse har problem hemma har jag en skyldighet att anmäla det till socialtjänsten. Men sedan är det en helt annan sak om jag gör det.

- Det är ett väldigt svårt beslut och Kalle måste kanske säga det flera olika gånger innan jag reagerar, säger Lars Jalmert, barnpsykolog och före detta ordförande i Bris, Barnens rätt i samhället.

Per-Iwar Sohlström