Anhöriga utreder gisslandrama

NYHETER

Skarp kritik mot myndigheterna efter Nordost-tragedin

Minst 170 människor dödades i samband med gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva, hösten 2002.

De allra flesta dog av gasen som användes vid stormningen.

Ingen har ställts till svars för dödsfallen.

Nu har de anhöriga skrivit en egen rapport om dygnen som kallats Moskvas 11 september.

Foto: AP
Många dog när gas sprutades in genom ventilationssystemet i teatern. Bilden sägs komma från en videoupptagning inifrån teatern.

Den 23 oktober 2002 var Svetlana Gubareva på Dubrovkateatern i Moskva med dottern Aleksandra, 13, och fästmannen Sandy. De skulle se musikalen ”Nordost”.

Två av dem överlevde inte händelsen. Aleksandra och Sandy blev offer för det fruktansvärda gisslandramat som slutade med att ryska myndigheter beslutade att släppa in gas i teatersalongen.

Så här beskriver Svetlana Gubareva slutet på dramat:

”Jag tittade en sista gången på klockan. Den var tjugo över tre. Sasja (Aleksandra) och Sandy sov, de höll om varandra. Jag somnade och kom till sans först på återupplivningen, på kardiologen på sjukhus nummer sju. Där, den 27 oktober, via radion, fick jag reda på att Sasja hade dött. Omständigheterna kring Sandys död, om det, att han blev klämd under busstransporten till sjukhuset – om det fick jag veta genom media och genom de människor som var med vid identifieringen. Att Sandy hade dött fick jag veta av arbetare på den amerikanska ambassaden den 28 oktober. Den 29 oktober, vid identifieringen i bårhuset, fick jag veta att han inte fått någon läkarvård alls.”

Tillsammans med andra föräldrar till barn som dog har hon sammanställt en rapport om vad som hände där på teatern. Om hur tiden efteråt var, vilken hjälp de fick – och inte fick. Arbetet har tagit flera månader.

”Upphovsmännen har inte som mål att ge upprättelse åt terrorister – deras skuld är uppenbar och ingen kan tvivla på den. Men än en gång har tragedin visat vilket förhållningssätt den ryska makten har till att tillgodose mänskliga rättigheter. Det gäller såväl deras sätt att utreda terrorattentatet som domstolsutredningarna av de åtal som väckts av de drabbade.”

Så skriver gruppen i det senaste numret av Novaja Gazeta.

De anhöriga har krävt svar: Varför användes dödlig gas? Varför fick inte de skadade ordentlig vård? Samtliga terrorister dödades och har inte kunnat ställas till svars. Ingen kommission har tillsatts för att utreda händelsen – som i fallet med gisslandramat i Beslan.

Därför har föräldrarna till barnen som dog, eller som miste en hustru eller bror, gjort en egen utredning utifrån egna minnen. Nu publiceras en förkortad version av deras rapport i Novaja Gazeta.

Fakta: Gisslandramat på Dubrovkateatern 2002

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland