Hjälpen kan vara skadlig

NYHETER

Ökad risk bli förtidspensionär av vanlig rehab

Rehabilitering av rygg- och nackskador gör ofta mer skada än nytta.

Den vanligaste rehabiliteringen ökar till exempel risken att bli förtidspensionär, enligt en ny svensk studie.

Ändå fortsätter läkare och försäkringskassor att driva på sjukskrivna att arbetsträna, gå på sjukgymnastik och behandlingar vecka ut och vecka in.

- Många är tyvärr inte så starka att de orkar stå på sig för att få en effektiv rehabilitering, säger Irene Jensen, professor i personskadeprevention på Karolinska institutet i Stockholm.

Efter sju år

Hon har följt upp vad som hänt 242 personer sju år efter de fått olika slags rehabilitering för sina rygg- och nackskador.

Var och en har sedan jämförts med fem personer i samma yrkeskategori, med samma typ av skada och sjukskrivning, men som inte fått rehabilitering.

Resultaten i Läkartidningen visar att den vanligaste rehabiliteringsmetoden ökar risken att bli förtidspensionär.

Störst är risken för dem som gått sjukskrivna i mer än två månader.

Många känner sig inte behövda när de tappar kontakten med arbetsplatsen. Och när de inte längre kan styra över sina liv kommer de successivt in i en annan livsstil.

Lätt att ge upp

- Att bara gå och vänta och ha ont tär på vem som helst. Får man till slut rehabilitering och det inte hjälper är det lätt att ge upp, säger Irene Jensen.

Utöver det personliga lidandet kostar varje misslyckad rehabilitering en halv miljon kronor mer än kostnaderna för dem som inte får någon rehabilitering.

Men det finns rehabiliteringsmetoder som har bevisad effekt, visar undersökningen.

Återgår till arbete

De som fick en kort men intensiv heltidsrehabilitering där fysiska och psykiska insatser kombinerades mångdubblade chansen att återgå i arbete.

För varje person i gruppen tjänade samhället 950000 kronor.

Läs mer:

Caroline Hougner